Cercetătorii au folosit celule ale pielii reprogramate în celule suşe pentru a lupta contra cancerului creierului la rozătoare.
Celulele au fost reprogramate pentru a ajunge la creier şi acolo să distrugă celulele maligne.
Este vorba despre glioblastoame, tumori cervicale extrem de agresive şi dificil de tratat. Dar ele produc semnale chimice care atrag celule suşe, ceea ce ar putea fi folosit în cadrul unui tratament. Ideea este de a dispune de celule suşe care produc substanţe ce ucid celulele maligne atrase.
Potrivit Sciencemag, celulele suşe detectează tumorile (ce necesită intervenţie chirurgicală), ceea ce explică faptul că ele migrează spre acestea. O cercetare realizată în 2013 s-a folosit de această pistă, folosind celule suşe neuronale în cazul rozătoarelor. Dar la oameni obţinerea de celule suşe neuronale este complicată. Totuşi, sunt câteva posibilităţi: a lua celule suşe neuronale de la pacient sau de la altă persoană (ceea ce implică o chirurgie invazivă) sau reprogramarea altor celule.
Soluţia referitoare la prelevarea de celule suşe neuronale de la o persoană este nesigură, din cauza frecvenţei mari a fenomenului de respingere. De aceea, cercetătorii de la Universitatea din Carolina de Nord au explorat o altă pistă: reprogramarea genetică.
Cercetătorii au creat celule capabile de a reduce tumorile, pornind de la celule ale pielii. Apoi, celulele suşe reprogramate au fost injectate în tumorile rozătoarelor, înregistrându-se o reducere a dimensiunii acestora în decurs de 24-28 de zile. În plus, rata de supravieţuire a rozătoarelor cu tumori s-a dublat graţie acestui tratament, constând în reprogramarea genetică.
În cazul unor rozătoare, cercetătorii au scos tumora şi au injectat celulele în spaţiul gol. Ei au observat că tumorile reziduale erau de 3,5 ori mai mici la rozătoarele tratate, comparativ cu cele care nu au beneficiat de această terapie.
Aceste rezultate au fost publicate în revista Science Translational Medicine. Pasul următor constă în extinderea acestei soluţii în glioblastoame la om.