Patru semne mai puțin cunoscute, care anunță insuficiența cardiacă

05 Sep 2017 | scris de Magda Marincovici
Patru semne mai puțin cunoscute, care anunță insuficiența cardiacă

Prof. Thibaud Damy, președintele grupului Insuficiență cardiacă și cardiomiopatie  (GICC) din cadrul Societății de Cardiologie din Franța avertizează că patru semne, mai puțin cunoscute, anunță o suferință gravă: insuficiența cardiacă. Atunci când le observăm nu ar mai trebui să amânăm consultarea cardiologului. Aceste semne sunt prezentate în Le Figaro.  

1. Lipsa de aer este primul semn care ar trebui să ne atragă atenția.

”Insuficiența cardiacă reprezintă incapacitatea inimii de a trimite suficient sânge către organele interne, pacienții începând să se plângă de lipsă de aer, atunci când, de exemplu, urcă două etaje, apoi doar unul, apoi după ce fac câțiva pași, explică prof. Damy. 

2. Luarea în greutate este legată de retenția hidrosodată (apă și sare). Ar trebui să ne îngrijoreze faptul că acumulăm kilograme în scurt timp: câteva kilograme în câteva săptămâni, spune prof. Damy. Retenția de apă și sare este vizibilă: glezne și  picioare umflate. 

3. Edemele reprezintă al treilea semn major de insuficiență cardiacă. De  exemplu, piciorul nu mai intră în încălțăminte. 

4. Oboseala. Aceasta este legată de oboseală cardiacă, precizează prof. Damy, deoarece inima este un mușchi. Este vorba de o oboseală excesivă, chiar la eforturi mici. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră