Tradiții și superstiții. Sfaturi băbești. De ce nu e bine să strănuți vinerea

16 Iul 2021 | scris de Paul Rogojinaru
Tradiții și superstiții. Sfaturi băbești. De ce nu e bine să strănuți vinerea

Vinerea, fiind o zi nefastă, cine strănută în această zi dimineața, va avea supărare peste zi. Dacă strănută cineva sâmbăta dimineața, nu va sfârși lucrul ce și-a propus. Omul care strănută o singură dată luni de dimineață, când se scoală, are să-i meargă bine toată săptămâna; dacă strănută de două ori, i se va întâmpla contrariul.

Cine strănută de două ori e de bine, cine strănută numai o dată sau de trei ori e semn rău. La fel cred sașii din Ardeal și locuitorii din munții Boemiei. Alții cred că strănutul de trei ori în șir e de mare chef.

La englezi, dacă intră cineva într-o casă și strănută o singură dată, e semn de noroc. Dacă-ți vine cineva în casă și strănută o dată, roagă-l să mai stea; dacă însă strănută de două ori, poftește-l să plece. Dacă strănută cineva de trei nopți de-a-rândul de câte două ori, trebuie să moară o persoană din acea casă. Dacă intră cineva într-un han și strănută de două ori, să-și ia catrafusele și să plece.

Japonezii cred următoarele: omul care strănută o singură dată e vorbit de bine în clipa aceea; cel care strănută de două ori e vorbit de rău; cel ce strănută de trei ori în șir e luat în râs de alții; cel ce strănută de patru ori...are guturai.

Când strănută un bolnav e semn că se va însănătoși. În Bucovina, se crede că, dacă-i vine cuiva să strănute și nu poate, e semn că va fi purtat de nas de cineva.

Alte stiri din Obiceiuri si Traditii

Ultima oră