Tradiţii şi superstiţii. Sfaturi babesti. Ce faci ca sa nu te doara picioarele

12 Apr 2021 | scris de Paul Rogojinaru
Tradiţii şi superstiţii. Sfaturi babesti. Ce faci ca sa nu te doara picioarele

O credință foarte răspândită la noi e că omul trebuie să pornească de acasă cu piciorul drept, căci altfel îi va merge rău. De asemenea, când se dă omul jos din pat, să nu calce întâi cu stângul, că-i va merge rău peste zi. La fel, să încalțe întâi piciorul drept, dacă nu vrea să-i meargă anapoda peste zi.

Aromânii cred că, dacă își ține cineva unul sau amândoi genunchii cu mâinile prinse prin încrucișarea degetelor, îi moare cineva din casă.

Romanii credeau că prin aceasta se împiedică în special femeia de a naște: „A ședea cu degetele încrucișate pe lângă o femeie însărcinată e ca și cum i-ai susține o vrajă făcută de cineva. E și mai rău dacă degetele prinse țin unul sau amândoi genunchii”.

Când copilul pune picor peste picior, e semncă mumă-sa va mai rămâne însărcinată. La romani era oprit să șază cineva picior peste picior, ca fiind un fel de vrajă care împidică lucrările în curs. Să nu legeni picioarele, căci legeni pe dracul. Tot astfel zic și germanii.

Când te speli pe picioare, să nu te ștergi, că-ți ștergi norocul. În apa în care s-a lăut cineva să nu se spele nimeni pe picoare, căci îl va durea capul pe cel ce s-a lăut.

Dacă-l mătură cineva pe picioare, nu se mai însoară sau nu se mai mărită. Acestă credință există și la alte popoare.

Dacă mireasa vrea să fie ea mai mare în casă, să-l calce pe mire pe picior în timpul cununiei. E o credință și o datină străveche pe care o au și germanii – la care e atestată încă din Evul Mediu – estonii, sârbii, bulgarii și țiganii din Transilvania.

Când cineva e sperios și se teme de toate cele, să strângă degetul cel mare de la piciorul stâng al unui mort și nu se va mai teme. Această credință o regăsim în unele părți din Germania.

Alte stiri din Obiceiuri si Traditii

Ultima oră