Comisia Europeană va adopta, miercuri, o strategie pentru a se asigura că guvernele statelor din blocul comunitar vor pregăti acțiuni coordonate pentru redeschiderea industriei turismului, precizează The Guardian.
Miercuri, Executivului European propune un plan în trei pași pentru redeschiderea granițelor statelor „cu un profil similar de risc” ce va permite turiștilor să călătorească în afara granițelor țării.
”Restricțiile în privința călătoriilor vor fi ridicate în primă fază în țările cu o situație epidemiologică similară, dar și dacă sistemul medical le va permite să facă față unui număr mai mare de pacienți, iar capacitatea de testare și anchetele epidemiologice ar face față valului de turiști”, precizează documentul relatat de Euractiv.
Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) va redacta o listă a zonelor cu o răspândire scăzută a virusului, astfel încât măsurile de carantină din spațiul Schengen să fie eliminate etapizat. De asemenea, aceste măsuri trebuie să se aplice non-discriminatoriu.
De exemplu, dacă Austria va relaxa restricțiile de circulație de la frontiere pentru sosirile din Germania, acest lucru se va aplica tuturor cetățenilor UE care locuiesc în Republica Federală Germania, nu numai cetățenilor germani.
De asemenea, Comisia Europeană are în vedere impunerea unor măsuri comune de igienă și distanțare fizică odată ce serviciile de transport vor fi reluate, ceea ce din nou cere o acțiune coordonată a tuturor statelor.
„Principiile generale vor susține prioritizarea reluării serviciilor de transport în toate punctele de sosire sau de plecare”, potrivit documentului citat de Euractiv, adăugând că măsurile ar trebui să fie bazate pe riscuri proporționale și „limitate, ca scop și durată, la ceea ce este necesar pentru a proteja sănătatea publică”.
În documentul pe care Comisia Europeană îl va pune miercuri în dezbatere sunt prevăzute și măsuri coordonate pentru protecția angajaților din Transporturi, precum și măsuri pentru reducerea poluării. Atenția asupra sustenabilității călătoriilor are ca scop eliminarea activităților poluante. În document sunt incluse măsuri privind utilizarea energiei regenerabile în hoteluri și înlocuirea vehiculelor precum ambarcațiunile pentru turiști cu variante mai puțin poluante.
În document este prevăzut și un plan de acțiune pentru a limita efectele unui al doilea val de infecții.
Proiectul abordează și subiectul voucherelor de călătorie și a rambursării sumelor pentru biletele de avion.
Conform legislației UE, în cazul zborurilor anulate, companiile aeriene trebuie să ofere pasagerilor o rambursare completă. Deși există și varianta oferirii unui voucher, este datoria clientului de a accepta varianta mai convenabilă.
Grecia, una dintre țările afectate de blocarea turismului, a sugerat ca toți miniștrii Turismului să se întâlnească și să discute despre posibilitatea de a crea coridoare de călătorie în cadrul alianței. În plus, turiștii ar trebui să fie testați COVID cu 3 zile înainte de călătoria planificată, deoarece testarea lor pe aeroport ar fi destul de dificilă.
Mai multe țări europene impun momentan măsuri de carantinare a celor care vin din alte țări, iar aceste decizii ar trebui să fie luate și la nivelul Uniunii, pentru a garanta ca turiștii să beneficieze de aceleași tratamente dacă vin din țări cu o situație epidemiologică similară.
Până la începutul verii, autoritățile anunță că vor lansa o aplicație ce ar permite călătorilor să primească informații oficiale.
Călătorii vor putea consulta o hartă interactivă, care va include cele mai recente controale la frontieră, măsuri și condiții de călătorie. Astfel, cetățenii vor putea să-și planifice călătoriile mai eficient și chiar să evite să călătorească, dacă este posibil.
Uniunea Europeană va solicita statelor membre să finalizeze de urgență un plan comun de gestionare a unui nou val al pandemiei.