Pandemia de COVID-19: înțelegerea și gestinarea posibilelor probleme psihice

07 Apr 2020 | scris de A.A.
Pandemia de COVID-19: înțelegerea și gestinarea posibilelor probleme psihice

Răspândirea virusului a generat probleme imense în sistemul de protecție a sănătății publice, în sistemele medicale din fiecare țară și, mai nou, apar și noi provocări pentru protecția sănătății mintale a populației în plină pandemie. Pe măsură ce sunt impuse reguli drastice de izolare și distanțare socială autoritățile iau în considerare și protecția psihologică a oamenilor.

Dani Fallin, profesor și membru al Departamentului de Sănătate Mintală în cadrul Universității Johns Hopkins a încercat să răspundă unor întrebări legate de provocările cărora va trebui să le facem față în perioada următoare.

Redactor: În ultimele săptămâni în încercarea de limitare a răspândirii pandemiei, țările aplică măsuri de carantinare, izolare și distanțare socială ce a dus la o reorganizare socială și a experiențelor interpersonale. Ce efecte vor apărea în sănătatea mintală?

DF: Este necesară o abordare a situației din mai multe unghiuri. Primele efecte ale izolării și distanțării deja semnalate sunt agravarea problemelor psihice, depresia și anxietatea instalându-se în rândul oamenilor. Se observă o creștere a anxietății și pe măsură ce știrile legate de pandemie sunt din ce în ce mai alarmante și oamenii încept să perceapă diferit pericolele din exteriorul casei lor. Este îngrijorătoare și combinația dintre multitudinea de știri și sentimentul de singurătatea persoanelor aflate în izolare.

R: Ce sfaturi acordați oamenilor pentru a putea gestiona lupta cu necunoscutul?

DF: Prima regulă este să conștientizezi aceste trăiri și să încerci să le definești. Conștientizarea acestora va duce la o tratare ca normală dat fiind situația inedită în care ne aflăm, iar creșterea anxietății este un răspuns normal al oamenilor în fața pandemiei. Din păcate accesul la specialiști a fost îngrădit și va afecta persoanele care se luptă cu dependența de substanțe sau cele care au fost diagnosticate cu depresie sau anxietate. Singura soluție o reprezintă consultațiile online existând și câteva aplicații care te învață să gestionezi sigur aceste trăiri prin parcurgerea pas cu pas a unor nivele.

R: Cum pot oamenii să-și mențină o stare psihică bună în această perioadă

DF: Cel mai important este să învățăm să triem știrile, să alegem surse oficiale de informare și să nu dezvoltăm o obsesie legată de accesul al informație deoarece multe știri false vor agrava anxietatea resimțită. O altă armă în această bătălie este rutina zilnică, să încercăm să ne continuăm activitatea profesională sau să ne reorientăm către alta menținând măsurile de distanțare. Telemunca ajută și ea prin oferirea posibilității de a interacționa cu colegii. Aplicații de video sharing permite oamenilor să se vadă, să vorbească cu prietenii și membrii familiei și să-și mențină sentimentul de apartenență. Fiecare dintre noi trebuie să depunem eforturi în reorganizarea rutinei zilnice și să ne creem o nouă normalitate în condițiile date.

R: Izolarea la domiciliu presupune și creșterea timpului petrecut cu membrii familiei sau colegii de apartament ceea ce ar putea duce la probleme de comunicare, la o slăbire a relațiilor. Cum ne putem proteja?

DF: Răspunsul meu nu vine din calitatea de specialist, ci ca om: Fiți buni și calzi unii cu alții, iertați mai ușor, evitați conflictele! Toți resimțim efectele necunoscutului și a incertitudinii. Toți suntem îngrijorați și speriați. Nu este nevoie să ne mai creăm probleme suplimentare. Problema principală cu care se confruntă psihologii și psihiatrii acum este agravarea depresiei la pacienții diagnosticați aprior, creșterea nivelului de anxietate și aceștia trebuie să asigure asistență medicală în aceste condiții.

Specialiștii recomandă să ne ocupăm timpul cu toate acele activități pe care le-am amânat până acum tocmai din lipsa timpului. Persoanele singure se vor îndrepta spre lumea virtuală mai mult, cele aflate în sânul familiei se vor distanța de această lume și vor interacționa mai mult cu membrii familiei.

Alte stiri din Life style

Ultima oră