Coronavirus: cât rezistă pe masca de protecție

06 Apr 2020 | scris de A.A.
Coronavirus: cât rezistă pe masca de protecție

Coronavirusul care provoacă Covid-19 poate să reziste pe suprafețele din oțel inoxidabil și plastic până la patru zile, iar pe stratul exterior al unei măști pentru față timp de o săptămână, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Hong Kong (HKU).

De asemenea, echipa a descoperit că dezinfectanții obișnuiți, inclusiv înălbitorul pentru rufe, sunt eficienți pentru „uciderea” virusului.

Raportul, publicat la sfârșitul săptămânii trecute în jurnalul medical The Lancet și citat de South China Morning Post, se adaugă unui număr tot mai mare de cercetări despre stabilitatea Sars-CoV-2 și prevenirea transmiterii lui.

Sars-CoV-2 poate fi extrem de stabil într-un mediu favorabil, dar este vulnerabil la metode obișnuite de dezinfectare”, spun cercetătorii.

În cadrul studiului, cercetătorii au testat cât timp rezistă virusul la temperatura camerei pe diverse suprafețe. Pe șervețele a rezistat mai puțin de trei ore, în timp ce de pe lemn și haine a dispărut a doua zi.

Pe sticlă și bancnote, virusul era încă prezent în a doua zi, dar a dispărut complet în a patra zi, în timp ce pe oțel inoxidabil și plastic a fost prezent între patru și șapte zile.

Cercetătorii spun că, pe stratul exterior al unei măști pentru față, a existat un nivel detectabil de infecție după șapte zile. „Acesta este exact motivul pentru care este foarte important să nu atingeți exteriorul unei măști, în cazul în care purtați una”, a spus dr. Malik Peiris, participant la studiu, precizează Digi24.

În îndemnul său de a purta orice fel de mască atunci când ieșim din casă, chiar și una din pânză fabricată în casă sau o eșarfă, Raed Arafat a subliniat importanța spălării și călcării măștii după fiecare ieșire, deoarece detergentul și temperatura ridicată aplicată direct pe material duc la eliminarea visurului.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră