Coronavirus în Turcia: autoritățile încep să se ia măsuri din ce în ce mai drastice

06 Apr 2020 | scris de A.A.
Coronavirus în Turcia: autoritățile încep să se ia măsuri din ce în ce mai drastice

Autoritățile din Turcia impun măsuri drastice pentru împiedicarea răspândirii virusului în contextul creșterii numărului de îmbolnăviri.

Datele oficiale de duminică arată că se înregistrează mai mult de 27,000 cazuri confirmare și 574 decese la nivelul Turciei. Cu aceste noi cifre, țara se situează pe locul nouăspreze la nivel mondial în funcție de cazurile depistate.

În urma declarării noilor cifre, Ministrul Sănătății, Fahrettin Koca a transmis prin intermediul paginii de Twitter că este imperios necesar ca oamenii să stea în casă, singura cale de a contracta virusul este contactul direct.

Președintele Erdogan a cerut populației să pună în practică măsurile de distanțare socială și să mențină o distanță de 2 metri unii de alții. Pe teritoriul Turciei școlile sunt închide, zborurile interne și internaționale oprite și sunt interzise adunările mari de oameni, inclusiv cele religioase.

Medicii și specialiștii sunt de părere că aceste măsuri nu sunt suficiente pentru a opri pandemia în condițiile în care autoritățile refuză măsurile de izolare și carantinare, iar țara are cel mai așcendent trend al noilor cazuri confirmate din toată lumea.

Președintele Erdogan a dat vineri un ordin prin care a izolat persoanele sub 20 de ani și peste 65 ani care au deja comorbidități, dar restul populației poate circula spre locurile de muncă.

Primarul Istanbulului. Ekrem Imamoglu, a declarat pentru BBC că au înregistrat 1,1 milioane de cetățeni în trafic  și mulți au folosit și autoturismele personale, acest lucru fiind neînțeles de chiar și pentru el.

Corespondentul BBC News a încercat să descrie cât mai fidel situația din Istanbul: dacă vreți să observați impactul coronavirusului în Istanbul, haideți să mergem pe Istikal sau pe Independence Street (n.r. principalele și cele mai tranzitate bulevarde).  Străzile sunt pline de magazine, restaurante, fass-food-uri  și alte localuri care cu o arhitectură art deco. Într-o zi obișnuită aproape 1 milion de oameni sunt atrași de aceste localuri. Astăzi, obloanele sunt coborâte, galantarele sunt goale, iar numărul de oameni care străbat arterele este extrem de redus.

De la primul caz confirmat pe 11 martie, virusul s-a răspândit rapid în toate cele 81 de provincii. Președintele Erdogan a ales să se lupte cu virusul fără să blocheze economia, dar medicii și virusologii l-au acuzat că nu a luat măsurile necesare și cer cât mai urgent o carantinare națională.

Din păcate, în Turcia nu ai posibilitatea de să-ți exprimi liber părerea, să-ți susții argumentat punctul de vedere. Medicii și-au retras declarațiile în cel mai scurt timp și peste 400 de persoane au fost arestate sub acuzația că au răspândit știri false pe platformele de socializare.

Articol preluat BBC News.

Alte stiri din Externe

Ultima oră