Organizaţia Mondială a Sănătăţii a emis noi recomandări pentru a stabili standardele globale de îngrijire pentru femeile gravide sănătoase și pentru a reduce intervențiile medicale inutile, se arată într-un comunicat al OMS.
La nivel mondial, au loc în fiecare an aproximativ 140 de milioane de nașteri. Cele mai multe dintre acestea sunt fără complicații pentru mame şi copii. Cu toate acestea, în ultimii 20 de ani, medicii recurg tot mai mult la intervenții folosite anterior doar pentru a evita riscurile sau pentru a trata complicații, cum ar fi perfuziile cu oxitocină pentru a accelera travaliul sau cezariana.
"Vrem ca femeile să nască într-un mediu sigur, cu personal calificat, în spații bine dotate. Cu toate acestea, creșterea intervenţiilor medicale în procesul normal de naștere afectează capacitatea femeii de a naşte și îi influențează negativ această experiență ", spune dr. Nothemba Simelela, asistent director general pentru familie, femei, copii și adolescenți.
"Dacă naşterea progresează normal, iar femeia și copilul sunt în stare bună, nu e nevoie de intervenții suplimentare pentru a accelera travaliul", spune ea.
Nașterea este un proces fiziologic normal, care poate fi realizat fără complicații pentru majoritatea femeilor și copiilor. Cu toate acestea, studiile arată că o proporție importantă de femei însărcinate sănătoase au suferit cel puțin o intervenție clinică în timpul travaliului și al nașterii. De asemenea, ele sunt adesea supuse unor intervenții de rutină inutile și potențial dăunătoare.
Noua orientare a OMS include 56 de recomandări bazate pe dovezi privind necesitatea îngrijirii în timpul travaliului și imediat după aceea pentru mamă şi copil. Acestea includ alegerea unui partener în timpul travaliului și al nașterii; asigurarea unei îngrijiri respectuoase și a bunei comunicări între femei și furnizorii de servicii medicale; păstrarea intimităţii și a confidențialității, care să permită femeilor să ia decizii în ceea ce privește managementul durerii, locul unde naşte și pozițiile de naștere.
Pentru a reduce intervențiile medicale inutile, recomandarea OMS subliniază faptul că o rată mai lentă de dilatare a colului uterin nu ar trebui să fie o indicație de rutină pentru intervenții care să accelereze travaliul sau să grăbească nașterea.
"Multe femei doresc o naștere naturală și preferă să se bazeze pe propriul corp pentru a naşte, fără intervenții medicale", spune Ian Askew, directorul OMS al Departamentului de Sănătate și Cercetare a Reproducerii. Chiar si atunci cand o interventie medicala este dorită sau necesară, includerea femeilor in luarea deciziilor cu privire îngrijirile primite este importantă în ceea ce priveşte trăirea unei experienţe pozitive la naştere.
Intervențiile inutile la naşteri sunt răspândite în medii cu venituri scăzute, medii și înalte, adesea punându-se presiune asupra resurselor deja limitate în unele țări şi creând inechităţi.
Aproximativ 830 de femei mor în lume zilnic din cauza complicațiilor legate de sarcină sau naștere - majoritatea deceselor ar putea fi prevenite prin îngrijiri de înaltă calitate în timpul sarcinii și în timpul nașterii.
Lipsa de respect și nedemnitatea este răspândită în multe instituții medicale, încălcând drepturile omului și împiedicând accesul femeilor la servicii de îngrijire în timpul nașterii. În multe părți ale lumii, furnizorul de sănătate controlează procesul de naștere, care expune în continuare femeile însărcinate sănătoase la intervenții medicale inutile care interferează cu procesul natural de naștere.
Realizarea celor mai bune rezultate fizice, emoționale și psihologice pentru mame şi copii necesită un model de îngrijire în care sistemele de sănătate permit tuturor femeilor accesul la îngrijire concentrată asupra mamei și copilului.
Profesioniștii din domeniul sănătății ar trebui să recomande femeilor gravide sănătoase că durata naşterii variază foarte mult de la o femeie la alta. În timp ce majoritatea femeilor doresc o un travaliu și o naștere naturală, ei recunosc, de asemenea, că nașterea poate fi un eveniment imprevizibil și riscant și că poate fi necesară o monitorizare atentă și, uneori, intervenții medicale. Chiar și atunci când intervențiile sunt necesare sau dorite, femeile vor, de obicei, să păstreze un sentiment de realizare personală și de control prin implicarea în procesul de luare a deciziilor și prin plasarea în aceeaşi cameră cu copilul, după naștere.