România, ţara cu cel mai mare procent de mame ADOLESCENTE din UE!

21 Aug 2017 | scris de Marina Constantinoiu
România, ţara cu cel mai mare procent de mame ADOLESCENTE din UE!

Săptămâna trecută a fost marcată de un val de emoţie revărsat pe reţelele de socializare, unde utilizatorii s-au întrecut în a comenta pe marginea unei adevărate drame. O femeie s-a aruncat în faţa unui tren, împreună cu cei trei copii ai săi! Ulterior s-a aflat că ea era şi însărcinată, deci încă o viaţă fusese curmată.

Femeia care a murit joi dimineaţă împreună cu cei trei copii ai săi, lovită de un tren care circula pe ruta Bucureşti-Constanţa, scrisese în biletul de adio pe care anchetatorii l-au găsit asupra ei că îi pare rău şi că nu mai poate suporta. Femeia era din localitatea ilfoveană Brăneşti şi avea trei fetiţe în vârstă de zece, opt şi trei ani. Este unul dintre multele cazuri de adolescente care dau naştere la vârste la care alte fete încă mai copilăresc. Un fenomen cu care România se confruntă în special în ultimul deceniu şi care ne-a adus, din nou, într-un nedorit top european.

România a înregistrat, în anul 2015, cel mai ridicat procent din Uniunea Europeană, respectiv 12,3%, în ceea ce privește numărul de adolescente care au născut pentru prima dată. Astfel, 1 din 10 copii născuți în România și Bulgaria aveau mame cu vârste sub 20 de ani, conform unui comunicat Eurostat, citat de Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti.

La nivelul anului 2015, în România, erau înregistrate aproape 107.000 nașteri, din care în 351 de cazuri mamele au avut vârste între 10-14 ani. Alte circa 12.800 mame aveau vârste între 15-19 ani, în timp ce categoria cu cele mai multe nașteri (peste 37.200) a fost cea a mamelor între 25-29 ani.

Doar Marea Britanie a depășit România la numărul adolescentelor (sub 20 ani) devenite mame. România este urmată, în topul țărilor cu cele mai mari procente de adolescente care au născut prima dată, de Bulgaria (11,9%), Ungaria (9%), Slovacia (8,4%), Letonia (5,5%), Lituania şi Marea Britanie (ambele cu 5,4%).

Pe de altă parte, România are unele dintre cele mai mici procente în ce privește numărul femeilor devenite mame la vârste de peste 40 de ani, doar 1,6%. La polul opus s-au aflat: Italia (8%), Spania (7,4%), Grecia (5,5%), Irlanda (4,9%) şi Luxemburg (4,5%).

La nivel european, din cele 2,3 milioane nașteri înregistrate în 2015, în peste 1,4 milioane cazuri mamele au avut vârste cuprinse între 25 și 34 de ani. În UE, vârsta medie a femeilor care au născut primul lor copil în 2015 a fost de 29 de ani.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră