Este un caz extrem de rar: o femeie în vârstă de 33 de ani a adus pe lume un băiețel ale cărui piciorușe erau ieșite din uter care s-a rupt în timpul sarcinii. Acest caz deosebit, descoperit la Spitalul din Mans, este al 26-lea înregistrat în lume, din 1982. Acest caz, cu final fericit, este relatat de doctorii Charlyne Herondelle și Pierre-Emmanuel Bouet, în numărul din luna decembrie al publicației New England Journal of Medecine.
Totul a început în vara anului 2015, când viitoarea mamă, în vârstă de 33 de ani, a efectuat o ecografie de rutină la Spitalul regional din Mans, în 22-a săptămână de amenoree (absența ciclului menstrual). Femeia nu prezenta niciun semn clinic extern, totuși medicii au descoperit că sacul amniotic, care conține lichidul amniotic în care se află fătul, este ieșit din uter.
Piciorușele bebelușului se aflau în lichid, în timp ce corpul lui era în uter, unde era foarte puțin lichid amniotic.
Cinci cezariene
Mama trecuse deja prin cinci cezariene. Țesutul uterin, foarte subțire din cauza cicatricelor succesive, s-a rupt. O ruptură de 2,5 centimetri în diametru a apărut la nivelul peretului stâng al organului. În această situație, medicii din Mans au luat legătura cu serviciul de ginecologie-obstetrică al CHU Angers. Era un risc major de ruptură a uterului, care putea provoca o hemoragie internă, fiind în pericol viața mamei și a bebelușului, explică dr. Pierre-Emmanuel Bouet, ginecolog-obstetrician la CHU Angers.
Specialiștii aveau în vedere trei soluții: chirurgicală, pentru reintroducerea sacului amniotic în uter și colmatarea fisurii acestuia; întreruperea sarcinii; sau monitorizarea sarcinii îndeaproape. Prima opțiune s-a dovedit imposibilă din cauza fragilității extreme a sacului amniotic. Cuplul a fost informat și a ales a treia soluție: monitorizarea sarcinii.
Happy end
Două luni mai târziu, în a 30-a săptămână de sarcină, o nouă examinare a indicat că fisura uterină s-a mărit de la 2,5 cm la 5 cm. Trunchiul bebelușului începea să alunece prin fanta în lichidul amniotic, își amintește dr. Bouet. Dacă nu interveneam, aceasta ar fi condus la compresia asupra cordonului ombilical, prin care trec vasele sanguine și, în final, la asfixierea bebelușului.
În luna octombrie 2015, medicii au decis să extragă bebelușul (care cântărea 1,4 kg) prin cezariană, după șase luni de sarcină. Bebelușul avea un edem la piciorușe, din cauza compresiei exercitate de pereții uterului, explică dr. Bouet.
În prezent, familia este bine, spune dr. Bouet, care nu s-a mai confruntat niciodată în carierea sa cu un asemenea caz.