Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, va fi audiat marţi în Parlamentul European, în legătură cu scandalul Cambridge Analytica. Audirea va începe la ora 18:15 ora locală la Bruxelles (ora României, 19:15), marţi, şi va dura aproximativ o oră şi cincisprezece minute.
Iniţial, Zuckerberg ar fi trebuit să fie audiat într-o şedinţă privată cu liderii grupurilor politice din cadrul Parlamentului, însă această abordare a atras critici din partea celorlalţi membri ai Legislativului european şi a publicului larg.
Preşedintele Legislativului Uniunii Europene, Antonio Tajani, a anunţat că întâlnirea de marţi a şefului Facebook cu membri ai Parlamentului European,va fi transmisă în direct, relatează site-ul Politico.eu.
Zuckerberg va răspunde întrebărilor privind sustragerea datelor a peste 87 de milioane de utilizatori de către Cambridge Analytica.
Tajani l-a invitat pe Zuckerberg la această audiere, spunând că cei 2,7 de milioane de cetăţeni europeni care au fost afectaţi în urma scandalului Cambridge Analytica merită o explicaţie completă.
Ea va avea loc în contextul în care Uniunea Europeană introduce noi reguli de protecţie de datelor, în această lună, reguli pe care Facebook a spus că le va respecta.
Facebook a recunoscut, la începutul acestei luni, că datele a până la 87 de milioane de utilizatori ai platformei de socializare ar fi putut fi obţinute de compania Cambridge Analytica, care a lucrat pentru preşedintele american Donald Trump în timpul campaniei sale electorale din anul 2016.
Regulamentul general de protecţie a datelor în Uniunea Europeană (EU's General Data Protection Regulation - GDPR), care va intra în vigoare pe 25 mai, are scopul de a le oferi utilizatorilor mai mult control asupra modului în care datele lor personale sunt stocate şi folosite online. Firmele care vor încălca regulamentul vor fi sancţionate cu amenzi considerabile.
UPDATE
Zuckerberg şi-a cerut scuze marţi în faţa Parlamentului European (PE), la fel cum a făcut-o şi în faţa parlamentarilor americani, pentru lacunele reţelei sale sociale în protejarea datelor utilizatorilor, ilustrate de scandalul Cambridge Analytica, relatează presa occidentală.
Audierea de la Bruxelles s-a derulat în faţa unui public restrâns dar în cele din urmă a fost difuzată în direct pe internet, sub presiunea mai multor formaţiuni politice.
Informaţii false, ingerinţe din străinătate în alegeri sau dezvoltatori care utilizează într-un mod rău intenţionat informaţiile personale: Facebook nu şi-a îndeplinit responsabilităţile.
"A fost o greşeală şi îmi cer scuze", a recunoscut Zuckerberg în introducerea sa, aşa cum a făcut-o şi la Washington luna trecută.