Societatea Cambridge Analytica, acuzată că a folosit, fără consimţământ, datele private a 50 de milioane de utilizatori Facebook în scopuri politice, se afundă şi mai mult în marea de acuzaţii. Scandalul Cambridge Analytica ia o nouă turnură, cu tangenţe româneşti.
Christopher Wylie, angajatul care a demascat practicile ilegale ale companiei de consultanţă a declarat azi, în faţa parlamentarilor britanici, că predecesorul lui, Dan Mureşan, fiul fostului ministrul al Agriculturii Ioan Avram Mureşan, ar fi fost ucis pentru că a ratat un obiectiv, pe când lucra la campania electorală din Kenya.
Cu toţii ne amintim de faptul că în 2012, fiul lui Ioan Avram Mureşan a fost găsit mort într-o cameră de hotel, la Nairobi. Se afla în Kenya, unde era implicat în campania electorală. Atunci, cauza anunţată a morţii lui Dan Mureşan era un infarct. Acum apar acuzaţii care nu sunt pentru moment susţinute de dovezi, dar gravitatea lor probabil va atrage după sine verificări.
"Am auzit că el lucra la un fel de înţelegere. Nu ştiu exact despre ce înţelegere era vorba, dar nu s-a concretizat. Şi, repet, sunt doar informaţii pe care le-am primit, nu spun că aşa s-a întâmplat, oamenii cred că a fost otrăvit în camera lui de hotel. Am mai auzit că poliţia a fost mituită să nu intre în camera de hotel timp de 24 de ore", a declarat Christopher Wylie.
Ministerul Afacerilor Externe informa în 2012 că Dan Mureşan era angajatul unei firme de telecomunicaţii din Marea Britanie şi că se afla de mai multă vreme în Kenya fără să fi informat ambasada. În urmă cu doar câteva zile, presa kenyană scria că Dan Mureşan lucra, de fapt, pentru Cambridge Analytica.
Tot de la Christopher Wylie s-a aflat şi că societatea Cambridge Analytica a jucat un "rol crucial" în referendumul câştigat de către simpatizanţii Brexit.
Şi-ar fi dat britanicii votul în favoarea Brexit în 2016 fără Cambridge Analytica? "Nu, ea a jucat un rol crucial, sunt sigur", a declarat fostul director de cercetare al Cambridge Analytica, conform declaraţiilor publicate marţi de cotidianul francez Libération, care l-a intervievat duminică pe Wylie împreună cu alte ziare, printre care Le Monde, Die Welt, El Pais şi La Repubblica, scrie agerpres.ro.
Christopher Wylie mai spune şi că principala organizaţie care a pledat pentru Brexit a folosit serviciile unei firme din Canada, înrudită cu Cambridge Analytica, pe care a plătit-o încălcând legea electorală din Marea Britanie.
Aggregate IQ (AIQ) a lucrat cu aceasta pentru a ajuta la campania pentru ieşirea din UE denumită "Leave.EU". Christopher Wylie apreciază că "fără Aggregate IQ, tabăra + Leave + nu ar fi putut câştiga referendumul, care a fost jucat la mai puţin de 2% din voturi".
Wylie reafirmă, de asemenea, implicarea în compania britanică a controversatului Steve Bannon, fost consilier apropiat al lui Donald Trump şi fostul patron al site-ului de extrema dreaptă Breitbart News , spunând că a venit la Londra "cel puţin o dată pe lună" şi că sosirea acestuia l-a determinat să-şi părăsească postul, potrivit Liberation.