Mark Zuckerberg amenință cu închiderea Facebook și Instagram în Europa dacă Meta nu poate procesa datele europenilor pe serverele din SUA

07 Feb 2022
Mark Zuckerberg amenință cu închiderea Facebook și Instagram în Europa dacă Meta nu poate procesa datele europenilor pe serverele din SUA

Facebook ia în considerare retragerea din Europa dacă opțiunile sale de transfer de date vor fi și mai mult  restricționate.
Dacă Meta nu are opțiunea de a transfera, stoca și procesa datele de la utilizatorii săi europeni pe serverele din SUA, Facebook și Instagram ar putea fi închise în toată Europa, a avertizat proprietarul giganților rețelelor sociale în raportul său anual.

 

Problema cheie pentru Meta sunt transferurile transatlantice de date, reglementate prin așa-numitul Privacy Shield și prin alte modele de acorduri pe care Meta le folosește pentru a stoca datele de la utilizatorii europeni pe serverele americane. Acordurile actuale pentru a permite transferurile de date sunt în prezent supuse unui control intens în UE.

În raportul său anual către Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse din SUA, Meta avertizează că, dacă nu se adoptă un nou cadru „sau nu i se oferă alternative” la actualele modele de acorduri, compania „probabil” nu va mai putea să ofere în UE multe dintre „produsele și serviciile cele mai semnificative” ale sale, inclusiv Facebook și Instagram, potrivit diverselor rapoarte media, inclusiv în iTWire, ziarul The Guardian și Revista Side Line.

Transferul datelor între țări și regiuni este esențial pentru furnizarea de servicii și publicitate direcționată, a subliniat Meta. Pâna acum era folosit cadrul transatlantic de transfer de date numit Privacy Shield ca bază legală pentru a efectua aceste transferuri de date. Dar acest tratat a fost anulat de Curtea Europeană de Justiție în iulie 2020, din cauza încălcării protecției datelor. De atunci, UE și SUA au subliniat că lucrează la o versiune nouă sau actualizată a tratatului.

În plus față de Privacy Shield, Meta folosește și așa-numitele modele de acorduri, sau Clauze Contractuale Standard, ca bază legală principală pentru prelucrarea datelor de la utilizatorii europeni pe serverele americane.

Aceste modele de acorduri sunt, de asemenea, supuse controlului la Bruxelles și în alte părți ale UE.

Când a fost contactat astăzi de media City AM, John Nolan, liderul în domeniul media tehnologic și al comunicațiilor publicitare din Meta, cu sediul în Londra, nu a negat și nu a minimizat informațiile.

În schimb, el a împărtășit o declarație a lui Nick Clegg, vicepreședintele pentru afaceri globale și comunicații al Meta.

Clegg a avertizat că „lipsa transferurilor internaționale de date sigure, securizate și legale ar dăuna economiei și ar împiedica creșterea afacerilor bazate pe date în UE”.

„Impactul ar fi resimțit de întreprinderile mari și mici, din mai multe sectoare”, a continuat el.

„Afacerile au nevoie de reguli clare, globale, susținute de statul de drept puternic, pentru a proteja fluxurile de date transatlantice pe termen lung.”
„În cel mai rău caz, acest lucru ar putea însemna că o mică întreprindere tehnologică din Germania nu ar mai putea folosi un furnizor de cloud din SUA. O companie spaniolă de dezvoltare de produse nu ar mai putea desfășura o operațiune în mai multe fusuri orare.”
„Un comerciant francez poate descoperi că nu mai poate întreține un call center în Maroc”, a subliniat Clegg.

„În timp ce factorii de decizie politică lucrează pentru o soluție durabilă, pe termen lung, îndemnăm autoritățile de reglementare să adopte o abordare proporțională și pragmatică pentru a minimiza perturbarea acelor multe mii de afaceri care, precum Facebook, s-au bazat pe aceste mecanisme pentru a transfera date într-un mod sigur și securizat”, a mai precizat el.

Sursa: CityAM

Alte stiri din It

Ultima oră