Primul website din lume este puțin mai tânăr decât ne-am aștepta majoritatea ( info.cern.ch, lansat în 1993). De atunci, milioane de website-uri au fost lansate, ele diversificându-se enorm. Astfel, astăzi avem site-uri despre orice și pentru diferite scopuri, inclusiv pentru a juca jocuri de noroc online (Unibet România). Cea mai recentă estimare a numărului total de site-uri din lume, din iulie 2022, menționează un număr de 1,139,467,659 de site-uri; fascinant este că numărul de site-uri crește, dar de multe ori și scade. Să vedem totuși care sunt cele mai vechi site-uri încă funcționale!
CERN (1993)
CERN, menționat mai devreme, este cel mai vechi site din lume. Site-ul s-a schimbat mult de atunci, versiunea actuală fiind https://home.cern/. În 2013, cunoscuta organizație de cercetare științifică a lansat un proiect prin care au readus la viața site-ul original, acesta fiind disponibil tuturor celor interesați să îl acceseze.
San Francisco Fogcam (1994)
Acesta este cel mai vechi webcam live din lume, care prezintă vederea dintr-o curte a San Francisco State University. De multe ori, ceața este prezentă în imaginile transmise, de unde și denumirea site-ului.
Milk.com (1994)
Acest site datează de pe vremea când lumea era înnebunită să cumpere diverse domenii cu un nume popular pentru ca mai apoi să le vândă celui care oferea mai mulți bani pe ele. La fel s-a întâmplat și cu domeniul milk.com. Proprietarul a declarat că nu îl va vinde pentru mai puțin de 10 milioane de dolari. 28 de ani mai târziu, milk.com a rămas blocat în era nebuniei dot.com și arată exact la fel ca în 1994, pentru că nimeni nu și-a dorit site-ul suficient de mult încât să plătească atâția bani.
A Little History of the World Wide Web (1995)
Acest site spune la propriu negru pe alb istoria World Wide Web, de la începuturi până în 1995, deoarece la vremea respectivă web design-ul era primitiv, ca să nu spunem aproape inexistent. Întreaga informație încape pe o pagină, pentru că nu erau prea multe de spus pe tema respectivă.
Pagina procesului lui O.J. Simpson (1996)
Majorității românilor nu le spune nimic acest nume, dar America mijlocului anilor ’90 a vuit din cauza acestui scandal, în care O. J. Simpson, fost jucător din Liga Națională de Fotbal (NFL), a fost acuzat că ar fi ucis-o pe fosta lui soție Nicole Brown Simpson și pe prietenul acestuia, Ronald Goldman. Procesul a durat unsprezece luni, la finalul cărora O.J. Simpson a fost achitat, în ciuda numeroaselor dovezi care îl incriminau. Site-ul despre care vorbim prezintă informații despre procesul care a dus la numeroase conflicte și dezbateri între americanii de diferite rase.
Site-ul campaniei Dole/Kemp ‘96
În 1996, Bob Dole și Jack Kemp au condus o campanie prezidențială eșuată împotriva lui Bill Clinton. Au creat chiar și o pagină web cu imagini primitive cu fundal cu sclipici, așa cum se purta la vremea respectivă. Site-ul este încă deschis, chiar dacă Dole a încetat din viață în 2001, iar Kemp în 2009.