Pentru Donald Trump, Twitter a fost „terenul de joacă” pe tot parcursul mandatului său. Acolo, președintele SUA și-a exprimat părerile mai mult sau mai puțin obiective, a făcut atacuri la persoană, a propagat știri marcate de Twitter ca fiind probabil false, a incitat ș.a.m.d.
Independent anunță că Trump ar putea fi eliminat de pe Twitter după ce va părăsi mandatul, dacă va continua să încalce regulile platformei, conform politicii Twitter referitoare la personalitățile publice.
Internetul lui Trump
După încheierea mandatului lui Trump, vom constata că Internetul nu mai este la fel. Președintele celei mai puternice economii mondiale ne-a făcut să ne îndoim până și de meme-urile care ne erau sursă de amuzament zilnic, în pauzele de la lucru. Tot Trump este cel care a făcut ca Facebook să-și schimbe unele politici și să facă eforturi mult mai mari în lupta cu informațiile false.
Numai în săptămâna 26 octombrie – 1 noiembrie 2020, contul de Twitter al președintelui SUA a fost marcat de șapte ori pentru că a postat informații cu potențial de dezinformare despre alegeri. Congresmanul democrat David Cicilline, citat de Independent, a descris tweet-urile lui Trump ca o „amenințare la adresa democrației”.
Senatorul Josh Hawley a găsit o soluție legislativă, în așa fel încât președintele să poată să dea în judecată Twitter pentru așa-numita „cenzură” pe care rețeaua socială o impunea pe conținutul propagat de Trump: un pasaj din Legea privind decența în comunicații din 1996, numită Secțiunea 230. Practic, legea spune că serviciile online nu sunt considerate „vocea” conținutului care este publicat pe acestea: deci, dacă te calomniez pe Twitter, mă poți da în judecată, dar nu poți da în judecată Twitter. Hawley a propus cel puțin trei proiecte de lege care ar fi diminuat puterea Secțiunii 230, până aproape de abrogare.
CONTINUAREA ARTICOLULUI, AICI