Smartwatch pentru copii, retras de pe piață de Comisia Europeană, din motive de securitate

07 Feb 2019 | scris de A.V.
Smartwatch pentru copii, retras de pe piață de Comisia Europeană, din motive de securitate

Autorităţile Uniunii Europene (UE) au emis un ordin de retragere de la comercializare a ceasului inteligent Safe-KID-One destinat copiilor, comercializat de către o companie din Germania, pe motive de securitate sau confidenţialitate, această decizie fiind o premieră la nivelul Executivului comunitar, notează blogul din România al producătorului de soluţii de securitate Eset.

Gadget-ul comercializat de compania germană Enox Group este vândut ca un "smartwatch de înaltă tehnologie pentru protejarea şi supravegherea prin SIM/GPS a copiilor".

De asemenea, ceasul este dotat cu o serie de caracteristici, inclusiv un tracker GPS, un difuzor şi un microfon, precum şi funcţii de apel şi SMS.

"Aplicaţia mobilă care însoţeşte gadget-ul are o comunicare necriptată cu serverul sau de backend, iar acesta permite acces neautorizat la date. În consecinţă, date precum istoricul locaţiilor, numerele de telefon, numărul de serie pot fi cu uşurinţă preluate şi modificate. Un utilizator rău intenţionat poate să trimită comenzi unui ceas, să-l facă să apeleze orice număr îşi doreşte, poate comunica cu copilul care poartă dispozitivul sau îl poate localiza prin intermediul GPS-ului", se arată în Ordinul de retragere din RAPEX (Rapid Alert System for Non-Food Products), un sistem utilizat de ţările din UE şi din Spaţiul Economic European (SEE) pentru schimbul rapid de informaţii privind produsele nealimentare periculoase.

Potrivit descrierii produsului, gadgetul vine cu o aplicație mobilă dedicată, disponibilă atât pentru sistemul iOS, cât și pentru Android, pe care părinții o pot folosi pentru a-și localiza copiii „cu o precizie de aproape un metru”, dar și pentru a înregistra și a vedea deplasările lor într-un anumit interval.

Tot din fișa produsului aflăm că se poate desena un „gard virtual" în jurul copilului, iar dacă acesta părăsește perimetrul, părintele va fi informat/avertizat imediat.

"Cu toate acestea, Comisia Europeană a concluzionat că partea de securitate a acestui gadget lasă mult de dorit, nivelul de risc asociat ceasului fiind 'serios'. Comisia a descoperit că Safe-KID-One contravine cu Directiva privind echipamentele radio (2014/53/EU), impunând astfel autorităţilor publice din Europa retragerea de pe piaţă a acestui dispozitiv de la utilizatorii finali", menţionează blogul Eset România.

Ca răspuns la această decizie, The Register a citat un reprezentant ENOX, care susține că dispozitivul a trecut printr-un test al Agenției Federale a Rețelelor din Germania.

„Acest anunț RAPEX se bazează pe un test efectuat în Islanda. Considerăm că acest test a fost exagerat - nu este rezonabil, concret sau corect - fie a existat la mijloc o neînțelegere sau a fost evaluat produsul greșit (o versiune anterioară a produsului, care nu mai există pe piață)", a declarat compania.

ZDNet a notat că este pentru prima dată când autoritățile UE au emis un ordin de retragere a unui produs, pe motive de securitate sau confidențialitate.

În orice caz, au crescut în ultimul timp preocupările privind tehnologia inteligentă pentru copii și au mai fost luate astfel de măsuri înainte, se arată pe blocul Eset România. 

De exemplu, Germania a introdus o interdicție totală a smartwatch-urilor pentru copii la sfârșitul anului 2017, din cauza îngrijorării că aceste dispozitive ar putea fi utilizate în scopuri de spionaj.

În iunie 2018, preocupările legate de securitate și confidențialitate au determinat marii retaileri online să renunțe la vânzarea unei familii de jucării numite CloudPets.

 

Alte stiri din Gadget

Ultima oră