Comisia Europeană a declanşat procedura de infringement împotriva Austriei din cauza noii legislaţii care prevede că familiile cu copii care locuiesc în alt stat membru vor primi alocaţia conform nivelului de trai din ţara de origine, măsură care afectează inclusiv lucrătorii români.
De la 1 ianuarie 2019, Austria acordă prestații familiale și facilități fiscale familiale copiilor care au reședința într-un alt stat membru în funcție de costurile vieții din statul membru respectiv.
Aceasta înseamnă că mulți cetățeni UE care lucrează în Austria și contribuie la sistemul ei fiscal și de securitate socială în aceeași măsură ca și lucrătorii locali ar primi prestații diminuate pe baza simplului fapt că reședința copiilor lor este într-un alt stat membru.
Marianne Thyssen, comisarul pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, a declarat: „Piața noastră unică este bazată pe echitate și pe tratament egal. În UE nu există lucrători de rangul al doilea. În situația în care lucrătorii mobili contribuie în aceeași măsură la un sistem de securitate socială ca și lucrătorii locali, ei ar trebui să beneficieze de aceleași prestații sociale și în cazul în care copiii lor trăiesc în străinătate. În UE nu există copii de rangul al doilea.”
Uniunea Europeană a informat astfel Austria că regulile europene interzic discriminarea pe baza naţionalităţii şi că orice reducere a alocaţiilor bazată pe faptul că respectivii copii locuiesc în afara ţării încalcă legile UE privind securitatea socială precum şi principiul tratamentului egal acordat muncitorilor din alte state membre. Austria are la dispoziţie două luni să răspundă îngrijorărilor Comisiei. În cazul în care nu va exista un răspuns, Comisia va formula o opinie oficială.
O piață unică echitabilă este o prioritate pentru actuala Comisie.
În decembrie 2016, Comisia a prezentat o revizuire a normelor privind coordonarea sistemelor de securitate socială, pentru a le face echitabile, clare și mai ușor de aplicat.
Propunerea garantează libera circulație și protejează drepturile cetățenilor, consolidând în același timp instrumentele de combatere a posibilelor abuzuri. Statele membre ale UE au ajuns la un acord cu privire la propunere, în iunie 2018.
Parlamentul European a votat propunerea în decembrie 2018. Au existat unele sugestii, atât în Consiliu, cât și în Parlament, pentru a permite indexarea prestațiilor familiale acordate copiilor care au reședința în străinătate, dar ele au fost respinse în mod clar.
Negocierile finale între cele trei instituții pentru a ajunge la un compromis („trialoguri”) sunt în curs de desfășurare.
Principiul egalității de tratament interzice orice discriminare, directă sau indirectă, pe bază de naționalitate.
Mecanismul de indexare din Austria este discriminator întrucât determină o reducere a prestațiilor familiale și a facilităților fiscale acordate lucrătorilor din Austria pe baza simplului motiv că reședința copiilor lor este într-un alt stat membru.
Faptul că respectivul alt stat membru are un cost al vieții mai mic decât Austria nu are relevanță pentru o prestație plătită ca sumă forfetară și care nu este legată de cheltuielile efective pentru întreținerea unui copil.