Reacția Comisiei Europene la scandalul privind reducerea alocațiilor pentru copiii români cu părinți la muncă în Austria

08 Ian 2019 | scris de M.C.
Reacția Comisiei Europene la scandalul privind reducerea alocațiilor pentru copiii români cu părinți la muncă în Austria

Comisia Europeană a reacționat după ce Guvernul de la Viena a introdus o legislație care-i discriminează pe copiii celor aflați la muncă în Austria.

Alocațiile copiilor români, bulgari sau maghiari ai căror părinți lucrează în Austria ar urma să scadă, lucru considerat incorect atât de către Executivul de la Bruxelles, dar și de autoritățile de la București, care au anunțat că se vor adresa Curții Europene de Justiție în această speță.

Decizia privind reducerea alocaţiilor plătite de statul austriac cetăţenilor UE ai căror copii se află în statele de origine a fost adoptată de Parlamentul de la Viena la 24 octombrie 2018 şi a intrat în vigoare la începutul anului 2019.

Probabil o scădere la jumătate

Din calculele făcute de autoritățile române, probabil pentru copiii care sunt în România, ai căror părinţi lucrează în Austria, va fi o scădere de 50% a acestor subvenţii.

Din punctul de vedere al României este clar o discriminare, pentru că suntem toţi cetăţeni europeni şi, potrivit tratatului de funcţionare a Uniunii Europene, nu se admit niciun fel de discriminări, inclusiv în domeniul social, şi în al doilea rând pentru că noi suntem cei care pierdem mai mult, întrucât calculul se face în funcţie de nivelul de trai din fiecare ţară, a declarat ministrul de Externe Teodor Meleșcanu.

Cum vede situația Guvernul de la Viena

În viziunea Guvernului conservator austriac, alocațiile pentru copiii care au părinți care lucrează în Austria trebuie raportate la costurile vieții din țările respective, dacă acești copii nu se află alături de părinții lor, în Austria.

Mai exact, copiii români, bulgari sau maghiari își vor vedea alocațiile diminuate, în timp ce alocațiile pentru copiii aflați în Belgia sau Elveția ar urma să crească, potrivit costului vieții din aceste țări.

Ce spune Comisia Europeană

Situația nu este considerată normală de Executivul de la Bruxelles, potrivit stiri.tvr.ro.

"Indexarea beneficiilor familiilor nu este permisă de legislaţia eruopeană. Este şi o  problemă de non-discriminare. Dacă angajaţii contribuie la sistemul naţional de bunăstare, este de aşteptat ca ei să primească aceleaşi beneficii, indiferent de naţionalitate şi indiferent de locul unde se află copiii lor", a declarat Nathalie Vandystadt, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Speța poate ajunge la Curtea Europeană de Justiție în cazul în care Austria nu respectă valorile Uniunii Europene în materie.

UPDATE

”Muncitorii români nedreptățiți de decizia recentă a autorităților din Austria se pot adresa Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO)”, a declarat, într-un interviu acordat RFI, secretarul general al Cartel Alfa, Petru Dandea. Liderul sindical e de părere că Austria va fi cel mai probabil acționată în instanță de Comisia Europeană pentru ”decizia discriminatorie de a plafona alocațiile copiilor nerezidenți ai muncitorilor europeni la nivelul din ţara de origine”.

În interviul acordat RFI, secretarul general al Cartel Alfa, Petru Dandea, spune că ”muncitorii români nedreptățiți de decizia recentă a autorităților din Austria se pot adresa Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO)”.

El e de părere că Austria va fi cel mai probabil acționată în instanță de Comisia Europeană pentru ”decizia discriminatorie de a plafona alocațiile copiilor nerezidenți ai muncitorilor europeni la nivelul din ţara de origine”, dar românii nu sunt obligați să aștepte finalitatea acestui proces.

”Este o încălcare a regulamentului 883/2004 al UE. (...) Toți muncitorii europeni, deci și cei români, au cale de atac directă, la CEDO. (...) Alocațiile copiilor muncitorilor migranți din UE trebuie să fie la nivelul statului în care lucrătorii muncesc și participă la sistemul social al țării respective prin taxele pe care le plătesc”, explică Petru Dandea.

Alte stiri din Externe

Ultima oră