FRONTIERIȘTII. Au îndrăznit să forțeze granița României comuniste la bordul unei mașini

14 Noi 2016 | scris de Istvan Deak Marina Constantinoiu
FRONTIERIȘTII. Au îndrăznit să forțeze granița României comuniste la bordul unei mașini

Speranța într-o viață mai bună i-a făcut pe mulți români să riște totul în tentativa de a părăsi România comunistă. 

Un caz extrem a fost înregistrat în ziua de 16.12.1975. La ora 01:00, patru cetățeni români au pătruns în Iugoslavia, după ce au trecut în forță pe podul barajului Porțile de Fier cu mașina marca Skoda nr.31-TM-914.

Anul 1975 este unul bogat în treceri frauduloase de frontieră, cu 1.142 de cazuri consemnate de arhivele fostei Securități comuniste, dar posibil ca în realitate numărul acestora să fi fost mai mare. Potrivit documentului citat, dintre cei 1.142 care au trecut fraudulos frontiera, nici mai mult, nici mai puțin decât 907 au făcut-o pe la granița cu Iugoslavia.

din dosar 1975

Nu au ajuns departe, fiindcă mașina a fost oprită de poliția iugoslavă. Cei patru au ajuns în închisoarea din Negotin. La 16.01.1976, ei au fost returnați părții române de autoritățile iugoslave.

După interogarea celor patru, la data de 17 ianuarie, locotenent-maior Șerban Marinache îl informa pe colonelul Popa că în arest la Turnu-Severin se aflau Bumbac Gheorghe, 30 de ani, născut în Tulcea, dar domiciliat în Timișoara; Bogdan Ioan, 27 de ani din comuna Pischiu, jud. Timiș, fugit în Franța în 1971, dar reîntors de bunăvoie; Irmin Titi 32 de ani, domiciliat în Timișoara și Sido Anelise, 24 de ani, născută în comuna Sînandrei, jud.Timiș, concubina lui Bumbac.

din dosar

“Din declarațiile acestora a reieșit faptul că trecerea a fost pregătită de Bumbac Gheorghe, care a făcut dese curse cu mașina pe ruta Timișoara-București și a avut posibilitatea să studieze trecerea pe la baraj”, sublinia Marinache, în nota informativă aflată în arhiva CNSAS.

Pentru autoritățile române, cel mai important era ca cei prinși să fie secați de informații privind alți frontieriști români care se aflau în Iugoslavia, în special despre modul și locul în care au reușit să fugă aceștia. De aceea, periodic erau trimiși “frontieriști” să culeagă informații din închisoarea de la Negotin, din lagărele de refugiați de la Padinska Skela - Iugoslavia, Bicske - Ungaria, Traiskirchen - Austria, Latina și Trieste - Italia și Siegen din Germania.

FotorCreated lagare

Nici de această dată nu au rămas cu mâna goală, fiindcă de teamă și în speranța primirii unei pedepse mai ușoare, cei prinși turnau tot ce știau. Astfel, “tot din declarațiile acestora a reieșit că în închisoare la Negotin au mai rămas 6 fugari români - 5 bărbați și o femeie - două grupuri. Primul grup format din trei bărbati a trecut cu barca pe la Orșova prin fața Consiliului Popular, printre care se identifică Costescu Ion, un anume Viorel din Orșova și o a treia persoană căruia nu i se cunoaște numele.
Al doilea grup este format din Vrîncuța, inginer în Timișoara și lector la facultate-Politehnică - Vrîncuța Octavia, soția inginerului, doctor stomatolog la o unitate de aviație din Timișoara (Giarmata, Rostescu Grigore, vărul inginerului, mecanic pe automotor CFR. Au trecut frontiera pe la Orșova, cu ajutorul unei bărci cumpărate din Timișoara”.

Cititorilor care doresc să ne contacteze şi să ne ofere informaţii referitoare la tema frontieriştilor le stau la dispoziţie adresele de email: marina.constantinoiu@gmail.comistvan.deak2014@gmail.com

Alte stiri din Frontieriștii

Ultima oră