Campania ”Frontieriștii” va fi prezentată la Viena, la o conferință internațională. De Ziua Națională a României

15 Noi 2016 | scris de Marina Constantinoiu
Campania ”Frontieriștii” va fi prezentată la Viena, la o conferință internațională. De Ziua Națională a României

Campania ”Frontieriștii”, a jurnaliștilor Marina Constantinoiu și Istvan Deak, lansată în martie anul acesta datorită unui proiect susținut de Fundația Robert Bosch, ”Reporters in the field”, trece granițele României și altfel decât prin preluarea de către presa străină a articolelor.

Chiar de Ziua Națională a României, la 1 Decembrie, Institutul pentru Regiunea Dunării și Europa Centrală de la Viena (IDM), al cărui președinte este fostul vicecancelar austriac Erhard Busek, organizează în capitala austriacă o conferință internațională pe tema migrației. Unul dintre panelurile acestei conferințe, cu o durată de o oră, este dedicat în exclusivitate campaniei ”Frontieriștii”.

”Provocările și oportunitățile migrației în și din sud-estul Europei”, tema acestei conferințe, oferă prilejul vorbitorilor din mai multe țări să prezinte diferite aspecte ale acestui fenomen vechi de când lumea.

Despre România se va mai discuta și într-un alt panel, în care unul dintre vorbitori, de la Universitatea din Jena, Germania, va expune problematica diasporei române din Berlin.

Jurnaliștii Marina Constantinoiu și Istvan Deak de la miscareaderezistenta.ro au fost invitați să prezinte rezultatele cercetărilor pe marginea crimelor de la granițele României comuniste, dar și a violențelor și abuzurilor cărora le-au căzut victime mii de români și nu numai. Căci campania ”Frontieriștii” a adus, în premieră pentru România, dovezi clare despre cetățeni ai altor state comuniste, în special din Republica Democrată Germană (RDG) care au venit să-și încerce norocul pe la granițele României cu Iugoslavia, în speranța de a ajunge în Germania Federală, și care au căzut victime acelorași tratamente.

Granița României comuniste a fost considerată cea mai sângeroasă din Europa. Pe bună dreptate, căci România are mult mai mulți decedați la granițe decât Germania la Zidul Berlinului. Iar printre ei se află inclusiv cetățeni germani! Toate aceste detalii sunt prezentate pe larg în această campanie ajunsă acum la episodul 43.

Sute de pagini de dosare din arhivele fostei Securități române, dar și din cele ale temutei securități est-germane STASI, zile întregi de documentare pe teren în toate localitățile de la Dunăre, și pe un mal, și pe celălalt, în Serbia, interviuri, căutări în cimitire, mulți giga de fotografii și înregistrări audio, corespondențe pe e-mail, Facebook, Skype sau telefonice, întâlniri emoționante, delegații în țară, jumătăți de zi petrecute la computer, pentru editarea unor articole etc. Acesta este bilanțul – până la această oră – al acestei campanii, o muncă titanică, realizată de numai doi oameni, care are deja ecouri în presa străină.

Site-uri și publicații tipărite ale românilor din Germania și Austria au fost primele care au preluat articole din campanie, pentru ca ulterior să vină rândul celor de la Osservatorio Balcani e Caucaso, care au prezentat până în prezent trei articole, traduse în limbile engleză și italiană.
Courier des Balkans, la rândul său, a preluat și tradus în limba franceză un articol din această campanie care promite să aducă României adevărul dureros, pe care ani în șir nimeni nu l-a pomenit. Nimeni nu are dreptul să îngrădească libertatea de mișcare a semenilor săi, nimeni nu are dreptul de a îngrădi libertatea de exprimare a semenilor, nimeni nu are dreptul să ia o viață, doar pentru că acea persoană își dorea să trăiască și muncească în altă parte, pentru că dorea să fie liberă și să își trăiască viața conform planurilor sale, nu conform celor impuse.

Cu toate astea, comunismul românesc a însemnat exact inversul. Grănicerii României comuniste s-au aflat în cele mai multe dintre misiunile lor în situații complet anormale: păzeau granițele țării nu de invazii străine, ci de exodul populației locale!

Da, vorbim despre zeci de mii de oameni care au încercat și chiar reușit mulți dintre ei, să fugă din această țară, de un regim abuziv pe toate planurile, un regim care nu s-a sfiit să facă uz de armă pentru a-și impune voința. Toate aceste adevăruri sunt adunate și prezentate, sub forma unor povești dintre cele mai diverse, în campania ”Frontieriștii”.

Celor doi jurnaliști de la miscareaderezistenta.ro li se vor alătura, ca vorbitor în cadrul panelului, cercetătorul Georg Herbstritt, de la arhiva fostei securități est-germane STASI, precum și, ca moderator, Oliver Vujovic, secretar general al SEEMO (South East Europe Media Organization), organizație regională a editorilor de presă din sud-estul Europei.

Fiecare episod contează, fiecare episod este o parte din viața noastră, a românilor, din istoria noastră recentă, pe care noi, ca jurnaliști, avem obligația să o prezentăm, iar noi, ca națiune, datoria de a o cunoaște și ține minte.

Campania trebuie să continue, adevărul trebuie spus! Atât timp cât va mai exista presă liberă în această țară.

Cititorii care doresc să ne contacteze pentru a oferi detalii referitoare la tema frontieriștilor, o pot face la adresele de e-mail: marina.constantinoiu@gmail.com și istvan.deak2014@gmail.com

Alte stiri din Frontieriștii

Ultima oră