Bloggerița din Rusia nu a mai băut apă „de șase ani” și a consumat doar fructe crude. Nutriționiștii avertizează asupra acestei diete „deficiente” cu „efecte devastatoare”, scrie Le Figaro
A mâncat doar fructe crude... și nu a băut apă. Se spune că influencera rusoică Zhanna D'Art ar fi „murit de foame” la vârsta de 39 de ani din cauza dietei sale exclusiv vegane și cu alimente crude, au dezvăluit prietenii și familia ei presei locale. Ea a fost internată recent într-o clinică locală de sănătate după ce a urmat o „dietă cu fructe exotice în Malaezia”, au adăugat ei.
Cea care s-a prezentat drept „bucătar” și „stilist de bucătărie ” și-a promovat pe larg modul ei de a mânca în fața celor 20.000 de „ adepți ” ai săi pe Instagram. „Au trecut cinci ani de când țin o dietă pură cu fructe sărace în grăsimi și nu mi-a fost rău o clipă... Sunt într-o dispoziție mai bună, mintea mea este mai limpede. Am mai multă energie, dorm și mă trezesc mai ușor ”, a scris ea la sfârșitul anului trecut.
„Se topea în fața ochilor noștri”
Pe Instagram, ea a postat regulat fotografii cu creațiile ei, dar mai ales selfie-uri și videoclipuri cu ea. Pe 16 mai, ea și-a distribuit prânzul zilei: un pepene galben și suc de morcovi. Zhanna D'Art, pe numele real Zhanna Samsonova, arăta foarte slabă în ultimele ei postări, în comparație cu fotografiile de acum câțiva ani.
În ziarul rusesc Vechernyaya Kazan, un prieten al influencerei explică că Zhanna d'Art a parut, în ultimele luni, „rătăcită” și avea „picioare umflate”. Din picioare îi curgea chiar „apa limfatică”. „Când am văzut-o în Phuket, am fost îngrozit. Locuiam la etajul de deasupra și în fiecare zi îmi era frică să-i găsesc cadavrul dimineața”, a continuat el, plângându-se că plasarea eiîn clinică, care a avut loc cu câteva zile înainte de moarte, „nu a avut timp” pentru a o vindeca. O altă prietenă apropiată a lui Zhanna spune: „Se topea în fața ochilor noștri, dar credea că totul era bine”. Mama ei evocă mai degrabă o „infecție asemănătoare holerei ”. Un raport medical ar trebui să facă în curând lumină asupra morții ei, care a avut loc pe 21 iulie.
Alimentele crude pot fi periculoase pentru sănătate. Acest mod alternativ de a mânca, din ce în ce mai popular în Occident și promovat de medici naturisti controversați exclude toate formele de gătit și își privează adepții de o serie întreagă de alimente precum alimentele cu amidon. „Mâncarea crudă duce în mod iremediabil la deficiențe în micronutrienți, precum fier, zinc, seleniu, vitaminele A, D, E și K și în proteine, lipide și carbohidrați complecși. Este o dietă foarte săracă și deficitară, care poate produce potențiale efecte devastatoare” , spune Ghislain Grodard-Humbert, președintele Asociației Franceze a Dieteticienilor Nutriționiști (AFDN). „ Starea de deficiență generalizată duce la pierderea musculară și o slăbire a apărării imune care poate duce la infecții și moarte. „Nutriționiștii subliniază, de asemenea, că gătitul face posibilă „distrugerea germenilor patogeni”.