Zelensky spune ca „lumea a permis această situație" și de aceea responsabilitatea războiului din Ucraina revine „întregii lumi”

27 Iul 2022
Zelensky spune ca „lumea a permis această situație" și de aceea responsabilitatea războiului din Ucraina revine „întregii lumi”

Într-un interviu acordat jurnalistului Piers Morgan, Zelensky a spus că „cel mai înfricoșător lucru” despre războiul care se desfășoară în țara sa natală este faptul că Putin înțelege devastarile pe care invazia Rusiei a provocat-o, scrie Newsweek.

„Mi se pare că cel mai înfricoșător lucru este că este de fapt sănătos și înțelege ce face”, a spus Zelensky. „Aș spune că aceasta este cea mai înfricoșătoare concluzie pe care o pot trage – că înțelege ce face, știe câți oameni ucide. Știe câți oameni au fost violați și de cine și numărul copiilor uciși sau deportați”.

Președintele ucrainean a spus că singurul lucru pe care l-a înțeles este că „lumea a permis să se dezvolte această situație, a permis să apară o astfel de persoană” și, din această cauză, responsabilitatea pentru războiul din Ucraina revine „intregii lumi”.

Lui Zelensky i s-a alăturat în interviu si soția sa, prima doamnă Olena Zelenska, care a spus că este „dificil de exprimat în cuvinte” ce simțea ea pentru Putin.

„Nu este posibil să înțelegem cum o idee strâmbă poate arunca întreaga omenire în epoca medievală”, a spus ea. „Chiar nu am cuvinte și chiar nu vreau să spun nimic cu voce tare, deoarece cuvintele normale nu există pentru a descrie asta”.

În timpul interviului, Zelensky l-a sunat pe prim-ministrul britanic Boris Johnson , care a fost recent forțat să demisioneze de către membrii săi din Parlament , cel mai apropiat aliat al său în timpul războiului din Ucraina.

„Am fost în contact o dată la două zile”, a spus el. „Nu eram conectat doar pe cale birocratică. Am putut să-l sun o dată pe zi, la două zile. Când situația a devenit mai ușoară după ocuparea Kievului, am fost în contact săptămânal. Nu ca la o conversație o dată pe lună sau o dată la șase luni”.

Având în vedere relația sa strânsă cu Johnson, Zelensky a spus că este „îngrijorat” de cine va conduce următorul Marea Britanie adăugând că speră că va avea „același nivel de sprijin” din partea oricăruia dintre posibilii înlocuitori ai lui Johnson: Rishi Sunak sau Liz Truss.

Fără a se amesteca în politica Marii Britanii, Zelensky l-a numit pe Johnson „un mare prieten al Ucrainei”.

"Vreau ca el să fie undeva în politică în poziţia de a fi cineva. Nu vreau să dispară, dar decizia este în mâinile poporului britanic", a spus preşedintele ucrainean. "Dar sunt sigur că, indiferent de poziţia pe care o va ocupa, va fi întotdeauna cu Ucraina. Acest lucru este din inimă".

Alte stiri din Externe

Ultima oră