Zelensky cere Europei să „răzbune” „războiului gazelor” prin înăsprirea sancțiunilor împotriva Rusiei

26 Iul 2022
Zelensky cere Europei să „răzbune” „războiului gazelor” prin înăsprirea sancțiunilor împotriva Rusiei

Gigantul gazier rus Gazprom a anunțat că va reduce drastic, începând de miercuri, livrările de gaz rusesc către Europa prin gazoductul Nord Stream, scrie Le Figaro.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut luni, 25 iulie, Europei să „răspundă ” „războiului gazelor” purtat de Rusia prin întărirea sancțiunilor europene împotriva Moscovei.

Astăzi am auzit noi amenințări cu gaz la adresa Europei. În ciuda concesiunii de turbine pentru Nord Stream, Rusia nu va relua furnizarea de gaz către țările europene, așa cum este obligată contractual să facă”, a spus Volodimir Zelensky în mesajul său video zilnic, comentând anunțul Gazprom privind o nouă reducere drastică a livrărilor de gaz către Europa.

El se referea la poziția Rusiei, care a redus deja de două ori volumul livrărilor sale în iunie, spunând că gazoductul nu ar putea funcționa normal fără o turbină care este reparată în Canada și care nu s-a întors în Rusia din cauza sancțiunile impuse de Occident.

De atunci, Germania și Canada au convenit să aducă echipamentul înapoi în Rusia, dar turbina nu a fost încă livrată. Rusia poartă un război deschis al gazelor împotriva Europei unite. Nu le pasă ce se întâmplă cu oamenii, cum suferă - de foamete din cauza porturilor blocate, de frig și sărăcie de iarnă... sau de ocupație. Acestea sunt doar forme diferite de teroare”, a spus președintele ucrainean. De aceea trebuie să ripostezi. Nu vă gândiți cum să aduceți turbina înapoi, ci întăriți sancțiunile”, a conchis el.

Occidentalii acuză Moscova că folosește arma energetică ca răzbunare pentru sancțiunile adoptate după ofensiva împotriva Ucrainei. Conducta de gaz Nord Stream care leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică este strategică pentru aprovizionarea cu gaz către europeni, care sunt foarte dependenți de resursele energetice rusești.

Alte stiri din Externe

Ultima oră