Zelensky deplânge situația „extrem de dificilă” în apropiere de Pokrovsk, în est

29 Aug 2024
Zelensky deplânge situația „extrem de dificilă” în apropiere de Pokrovsk, în est

Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a deplâns miercuri seară o situație „extrem de dificilă” în apropierea orașului Pokrovsk, în estul Ucrainei, într-un moment în care trupele ruse se apropie din ce în ce mai mult de acest important nod logistic din estul țării, scrie Le Figaro

„Eforturile principale ale Rusiei și cele mai mari forțe sunt concentrate acolo ”, a declarat el în discursul său zilnic, asigurând că ofensiva ucraineană din regiunea rusă Kursk împiedică Moscova să „pună mai multă presiune” în estul Ucrainei.

Miercuri, Ministerul rus al Apărării a susținut că a capturat micul oraș Komycivka, la aproximativ douăzeci de kilometri sud-est de Pokrovsk, oraș care constituie un important centru logistic. Ucraina a ordonat recent evacuări majore din cauza înaintării soldaților ruși către Pokrovsk, pe care Rusia încearcă să o apuce.

Miercuri, președintele Zelensky a asigurat totuși că ofensiva din Rusia a făcut posibilă reducerea presiunii din estul țării sale. El a mai susținut că trupele ucrainene au continuat să „extinda teritoriul sub controlul (lor)” în regiunea Kursk și au luat noi prizonieri de război în timpul zilei.

Reuniunea Consiliului NATO-Ucraina după lovituri masive ale Rusiei

Ministrul ucrainean al Apărării, Roustem Umerov, ar trebui să „informeze Aliații prin video despre situația de pe câmpul de luptă ”, a declarat un purtător de cuvânt al NATO. Apărarea antiaeriană, de care Ucraina are o nevoie crucială, va fi unul dintre subiectele acestei întâlniri, a spus o sursă diplomatică. 

Președintele ucrainean  Volodimir Zelenski  a cerut ajutorul forțelor aeriene ale vecinilor săi europeni pentru a distruge valurile de rachete și drone rusești care au lovit masiv țara sa la începutul acestei săptămâni. 

„În diferite regiuni ale Ucrainei, am putea face mult mai mult pentru a proteja vieți dacă aviația vecinilor noștri europeni ar lucra împreună cu  F-16 (luptătoare)  și cu apărarea noastră antiaeriană ”, a afirmat el, cerând „soluții ”.

Luni, în timpul celui mai masiv atac rusesc din ultimele săptămâni, 15 regiuni din Ucraina au fost vizate de un total de 236 de rachete și drone, potrivit Kievului, care susține că a doborât 201.

Alte stiri din Externe

Ultima oră