Zelensky: „Amenințarea cu războiul nuclear este o cacealma” - interviu în Die Zeit

10 Mar 2022
Zelensky: „Amenințarea cu războiul nuclear este o cacealma” - interviu în Die Zeit

In interviul pentru ziarul german Die Zeit președintele Volodimir Zelensky vorbește despre viața sa din Kievul asediat de Putin, descrie lupta ucrainenilor pentru libertate și solicită Occidentului să facă mai mult pentru a îi proteja țara.

  • DIE ZEIT: Domnule președinte, potrivit armatei ucrainene, forțele ruse se pregătesc în prezent să asalteze capitala Kiev. Unul dintre obiectivele principale pare să fie să te găsească și să te omoare pe tine, președintele. Cum te protejezi?

Zelensky: Eu sunt printre oamenii mei. Aceasta este cea mai bună protecție a mea. Când Rusia pregătea invazia, Putin nu anticipa ca ucrainenii să-și apere țara cu atâta hotărâre. Nu doar câțiva, ci întreaga națiune. Kremlinul nu se aștepta ca acest război să fie un Mare Război Patriotic pentru noi – la fel ca cel pe care Uniunea Sovietică l-a făcut împotriva lui Hitler. Oamenii din jurul lui Putin pur și simplu nu cunosc Ucraina. Dar așa suntem. Cu Ucraina alături, te simți în siguranță. Acesta este un principiu de la care mulți din Occident ar trebui să învețe.

  •  Ce crezi că te face inamicul numărul unu al lui Putin?

Acesta este modul lui de a vedea realitatea. Când consilierii lui se uită la un stat, ei nu văd oamenii.

  • Ce vrei să spui?

Îl văd pe șeful statului; ei văd politicieni; văd oameni de afaceri puternici. Rușii speră să le cumpere pe toate sau să-i intimideze pe toată lumea. Dar pentru că știu că asta nu va funcționa cu mine, mă amenință. Este ușor să vezi prin el.

  • În ce condiții trăiești acum?

Cred că vă puteți imagina. Dorm foarte puțin, beau cantități extreme de cafea și am multe conversații, negocieri. Fac doar un număr incredibil de lucruri care sunt necesare pentru a-mi apăra și salva poporul.

  • Facem acest interviu în scris. Biroul dvs. de presă poate fi contactat doar prin WhatsApp și ne-a cerut să nu-i sunăm. Se pare că există îngrijorarea că rușii ar putea să te găsească.

Locația mea este Ucraina. Sunt la Kiev. Nu e un secret. Cei patruzeci de milioane de cetățeni ai țării noastre știu asta.

  • Statele Unite s-au oferit să te scoată din țară. Te-ai gândit la această opțiune?

Nu. Americanii m-au judecat greșit. Eu stau cu oamenii mei.

  • Mulți bărbați ucraineni își trimit soțiile și copiii în Occident. Dar soția și copiii tăi?

Familia mea este în Ucraina. Prefer să nu spun mai multe despre asta, mulțumesc.

  • De o săptămână, o coloană de 60 de kilometri lungime de vehicule blindate, artilerie și camioane a fost văzută deplasându-se din Belarus spre Kiev. Între timp, au existat multe indicii că această transmisie s-a oprit și a fost afectată considerabil de atacurile ucrainene. Convoiul pare să primească și întăriri. Scopul său ar putea fi să asedieze capitala, să folosească puterea de foc pentru a uza populația și a forța o capitulare. Ți-e teamă de încercuirea militară?

Nu. Nu ne este frică. Am arătat deja lumii că știm să ne apărăm. Și pentru că pomenești de frică, trebuie să-ți spun: nu suntem noi cei cărora ar trebui să ne fie frică, ci politicienii lumii. Mă refer la toți cei care se uită acum la Ucraina și se întreabă: s-ar putea întâmpla aceeași invazie în țara mea? Ceea ce Rusia face Ucrainei în acest moment, alte țări vor dori să facă și ele vecinilor lor. Și de aceea apărarea Ucrainei și ajutorul Occidentului este cu adevărat un efort global anti-război. Toți potențialii atacatori din întreaga lume trebuie să știe ce îi așteaptă dacă încep un război.

Trupele ruse trebuiau să pună mâna pe Kiev în primele zile ale războiului. Și unde sunt ei acum? Ucraina își apără statul. Luptăm pentru existența statelor precum Ucraina pe harta politică a lumii — pentru statul independent al poporului multinațional ucrainean.

  • Occidentul sprijină Ucraina cu livrări de arme. Douăzeci și două de țări sunt implicate, cu coordonarea SUA. Pe lângă SUA, care a cheltuit peste un miliard de dolari anul trecut în ajutor militar Ucrainei, țările europene livrează rachete antitanc, rachete antiaeriene Stinger, combustibil, muniție, puști de asalt și rații de mâncare. Germania a livrat, de asemenea: o mie de arme antitanc și cinci sute de rachete sol-aer. Sosește acest sprijin militar la timp?

Aceasta este o întrebare bună și aș dori să o adaug. Cu doar câteva luni în urmă, când încă nu era război, toată lumea putea vedea că o invazie era imanentă. Trupele ruse erau la granițele noastre. Și i-am spus: Vă rugăm să sancționați Rusia pentru ca Putin să nu ia în considerare nici măcar să atace. Asta nu s-a făcut. Am spus: Vă rugăm să sprijiniți Ucraina într-un mod care să ne păstreze securitatea. Nici asta nu s-a făcut. Acum are loc o invazie. Trupele ruse ne distrug orașele și împușcă refugiați pe străzi. Înțelegi? Ei chiar ucid refugiați. Rachetele lor lovesc blocuri, universități și biserici. Asta e barbarie. Și da, primim arme. Dar este evident că avem nevoie de mai mult. Pentru că barbaria nu s-a oprit.

  •  Domnule Zelensky. Ești evreu. Ce v-ați gândit când președintele Putin a anunțat că populația din regiunea separatistă Donbas trebuie salvată de la genocid și că Ucraina trebuie eliberată de sub conducerea pretinșilor naziști?

Cred că președintele rus comunică rar cu oameni cinstiți. Și orice aude el de la acești oameni sau citește în rapoartele care îi sunt aduse este ceea ce putem auzi de la el.

  • Ați fost surprins de cât de departe este dispus să meargă Putin?

 

Invazia nu a fost o surpriză pentru mine. Dar brutalitatea a fost. Ceea ce le fac soldații ruși civililor este mai mult decât pot înțelege. Bombele pe care le aruncă asupra blocurilor. Sistemele de rachete pe care le folosesc pentru bombardarea zonelor rezidențiale. Sunt crime de război.

  • Mii de civili ucraineni, bărbați și femei, merg în luptă. Nu le oferi bărbaților de ales. Chiar are sens să trimiți amatori în război împotriva soldaților profesioniști?

 

Dacă nu trebuie doar să aperi o zonă, ci o țară întreagă, o faci cât de bine poți. Nu avem atâția soldați ca Rusia. Nu avem atâtea echipamente sau atâtea rachete. Dar avem ceva ce ei nu au: și anume oamenii care își prețuiesc libertatea și sunt gata să lupte pentru ea. De aceea, acest război este un război al oamenilor și fiecare are o funcție în el. Mai ales când vine vorba de apărarea teritorială.

  • Sancțiunile occidentale sunt masive. Sunt suficiente?

Dacă ar fi fost, ofensiva s-ar fi oprit deja. Petrolul și gazele rusești încă sunt cumpărate. Companiile occidentale încă operează pe piața rusă în timp ce se ascund în spatele diverselor scuze. Da, există sancțiuni și suntem recunoscători pentru asta. Dar suntem expuși unui atac care seamănă cel mai rău cu cel de-al Doilea Război Mondial. Acesta este motivul pentru care sancțiunile trebuie înăsprite și mai mult.

  • Ce alte măsuri ar fi utile?

Dacă vorbim de sancțiuni, atunci acestea trebuie în primul rând să oprească exportul de produse petroliere și gaze. Porturile lumii trebuie să fie închise navelor rusești. Transportatorii de marfă trebuie să înceteze să trimită și să primească mărfuri în aur din Rusia. Toate băncile rusești ar trebui excluse din sistemul SWIFT, cu niciuna dintre excepțiile care au existat până acum. Acestea sunt lucruri concrete care se pot face. Dacă nu se întâmplă acum, atunci va trebui să faceți și mai mult pentru a proteja statele baltice, Polonia, Moldova, Georgia și alți vecini ruși de o invazie. Și este, de asemenea, foarte important ca țările occidentale să decidă în sfârșit cum să înființeze o zonă umanitară de excludere a zborului deasupra Ucrainei.

  • Occidentul nu poate înființa o zonă de excludere a zborului, deoarece fiecare avion rusesc deasupra Ucrainei ar trebui apoi doborât. Acesta ar fi probabil începutul celui de-al treilea război mondial.

Ne-ar putea oferi avioane de luptă și sisteme de apărare aeriană cu care să ne asigurăm propriul cer.

  • Credeți că această presiune economică îl va determina pe Putin să renunțe?

Occidentul nu a exercitat o presiune economică atât de mare încât să putem vorbi despre această opțiune.

  • Negocierile dintre delegații ucraineni și Rusia continuă. Le iei în serios?

Ucraina a oferit întotdeauna Rusiei negocieri, chiar pace. Pacea este ceea ce ne interesează cel mai mult. Dar pentru a lua în serios negocierile, trebuie să vedem un rezultat. Nu-l văd încă.

  • Putin amenință Occidentul cu un război nuclear dacă se implică. Crezi că este posibil?

Cred că amenințarea războiului nuclear este o cacealma. Un lucru este să fii un criminal. Este altceva să te sinucizi. Fiecare utilizare a armelor nucleare înseamnă sfârșitul pentru toate părțile, nu doar pentru persoana care le folosește. Mai degrabă, amenințarea lui Putin arată o slăbiciune. Amenințați cu folosirea armelor nucleare doar când nimic altceva nu funcționează. Sunt sigur că Rusia este conștientă de consecințele catastrofale ale oricărei încercări de a folosi arme nucleare.

  • În 1994, Ucraina a renunțat voluntar la armele sale nucleare. În schimb, Rusia, Marea Britanie și SUA au garantat suveranitatea țării dumneavoastră. A fost o greșeală istorică să semnez acest memorandum?

 

Greșeala a fost că semnatarii au încălcat termenii Memorandumului de la Budapesta. Dacă „Budapesta” ar funcționa, s-ar putea spune altor țări care vor să aibă arme nucleare. Aici sunt garanții de securitate, așa că nici măcar nu te gândi la arme nucleare. Dar atacul lui Putin trimite lumii întregi un semnal că garanțiile nu funcționează, chiar și atunci când cei mai puternici din lume le-au semnat. Rusia însăși ne-a garantat securitatea. Și acum încearcă să ne distrugă. Cine din lume ar mai avea încredere în puterea tratatelor? Și de aceea pedepsirea severă a Rusiei ar însemna restabilirea puterii dreptului internațional. Occidentul este capabil de asta.

  • Moralul luptei rusești pare să fie mai slab decât se aștepta. Se spune că oferiți 40.000 de dolari fiecărui soldat rus care lasă armele jos. Merge acea oferta?

Nu pot dezvălui tactici militare, dar pot spune atât de multe. Avem deja sute de soldați captivi.

  • Ați aplicat pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană. Charles Michel, președintele Consiliului European, a declarat că UE va discuta despre această aplicație în următoarele zile. Ce sperați să câștigați din aderarea la UE?

Ucraina este deja integrată foarte strâns cu UE. Poporul nostru prețuiește libertatea și democrația. Cu Ucraina ca membru, UE ar câștiga o națiune care luptă din greu pentru libertate, democrație, egalitate și, prin urmare, pentru Europa. Pentru Ucraina, aceasta marchează sfârșitul unui drum foarte lung către comunitatea Europei, căreia îi aparținem istoric.

  • Cu doar câțiva ani în urmă, ai avut o viață foarte diferită ca actor și regizor. Acum întreaga ta viață nu constă în nimic altceva decât responsabilitate pentru țara ta. Te întrebi uneori ce ai făcut?

Scuză-mă, dar asta e o întrebare ciudată. Doar că nu am de ales. Trebuie să lupți pentru libertate. Mereu. Nu contează cine am fost sau cine sunt. Trebuie să fii liber pentru ca copiii tăi și familia ta să poată fi liberi.

  • Dacă Rusia ia Ucraina, ce ar putea face Putin cu țara ta?

Puteți vedea deja că oricine aruncă în aer grădinițe sau folosește rachete de croazieră pe blocuri poate fi pregătit să comită orice act rușinos. Atunci ei pot pur și simplu să distrugă oamenii, așa cum s-a încercat alteori în alte părți ale lumii. Dar Rusia nu va reuși acum. Împreună, Ucraina și lumea au puterea de a respinge invazia.

  • Credeți că Putin ar putea avea în vizor și alte țări precum Moldova?

Ați auzit ce s-a vorbit la Moscova în ultimii ani? Ați auzit vreodată o singură propoziție respectuoasă despre Uniunea Europeană? Ai impresia că Putin recunoaște Europa ca o putere egală? Nu. Vrea să sfâșie Europa, la fel ca Ucraina. Ascultă doar ce spun propagandiştii ruşi. Ei chiar predică în biserici despre cucerirea altor state. Moldova, Georgia, statele baltice. Sunt sigur că și Polonia este amenințată. De fapt, întregul continent este în pericol atâta timp cât Rusia poate ataca o altă țară.

Sursa: Die Zeit

Alte stiri din Externe

Ultima oră