Zelensky acuză Amnesty International că „încercă să amnistieze statul terorist” al Rusiei: "Asta nu poate fi tolerat"

05 Aug 2022
Zelensky acuză Amnesty International că „încercă să amnistieze statul terorist” al Rusiei: "Asta nu poate fi tolerat"

ONG-ul a acuzat într-un raport armata ucraineană că a stabilit baze militare în școli și spitale și că a lansat atacuri din zonele populate, scrie Le Figaro.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Amnesty International de „încercarea de a acorda amnistie statului terorist ” al Rusiei, după ce ONG-ul a acuzat Kievul că pune în pericol civilii în contextul războiului cu Moscova. Amnesty International „transferă responsabilitatea de la agresor la victimă”, a adăugat el. La începutul zilei, șeful diplomației ucrainene, Dmytro Kouleba, s-a declarat „revoltat” de acuzațiile „nedrepte” ale ONG-ului.

Într-un raport publicat joi, după o investigație de patru luni, ONG-ul a acuzat armata ucraineană că a stabilit baze militare în școli și spitale și că a lansat atacuri din zonele populate, o tactică despre care a spus că încalcă dreptul internațional umanitar. 

Când armata ucraineană s-a mutat în structuri civile din zone rezidențiale, nici nu a cerut civililor să evacueze clădirile din jur și nici nu i-a ajutat pe civili să le evacueze, abținându-se astfel să ia toate măsurile de precauție posibile pentru a proteja populația civilă”, se scrie în raport.

Mărturii de la rezidenți însoțesc acest dosar, cum ar fi cel al lui Mykola, care locuiește în Donbass, și explică: „ Nu înțeleg de ce armata noastră trage din orașe și nu din mediul rural".

"Realitate falsa"

Agresiunea împotriva statului nostru este nejustificată, invazivă și teroristă. Dacă cineva scrie un raport în care victima și agresorul sunt puse într-un fel pe picior de egalitate, dacă anumite date despre victimă sunt analizate și acțiunile agresorului sunt ignorate, asta nu poate fi tolerat ”, a adăugat Volodymyr Zelensky în declarația sa video zilnică.

La rândul său, Dmytro Kouleba a acuzat Amnesty International că „creează un echilibru fals între opresor și victimă, între țara care distruge sute și mii de civili, orașe, teritorii și țara care se apără cu disperare ”.

Nu mai creați această realitate falsă, în care toată lumea este puțin vinovată de ceva și începeți să raportați sistematic adevărul despre ceea ce reprezintă Rusia cu adevărat astăzi”, a adăugat el. 

Amnesty International, însă, în raportul său, a insistat că tacticile ucrainene „nu justifică în niciun fel atacurile fără discernământ ale Rusiei ” care au lovit populațiile civile.

Alte stiri din Externe

Ultima oră