Amnesty International a acuzat Ucraina de crime de război în timpul conflictului său militar în curs cu forțele ruse invadatoare, scrie Newsweek.
Organizația umanitară a declarat într-un comunicat de miercuri că tacticile armatei ucrainene „încalcă dreptul internațional umanitar și pun în pericol civilii” prin exploatarea armelor din bazele stabilite în zone rezidențiale în timp ce civilii sunt prezenți.
Rusia a fost acuzată anterior de Amnesty International că a încălcat mai multe legi internaționale în timpul războiului. Organizația a declarat miercuri că presupusele încălcări ale Ucrainei „nu justifică în niciun fel atacurile fără discriminare ale Rusiei”.
„Am documentat un model de forțe ucrainene care pun în pericol civilii și încalcă legile războiului atunci când aceștia operează în zone populate”, a declarat secretarul general al Amnesty International, Agnès Callamard, într-un comunicat. „A fi într-o poziție defensivă nu scutește armata ucraineană de a respecta dreptul internațional umanitar”.
În timp ce desfășurau o investigație asupra atacurilor rusești din regiunile Harkov, Donbas și Mykolaiv din Ucraina, între aprilie și iulie, cercetătorii Amnesty International au spus că au descoperit că armata ucraineană operează din clădiri civile în cel puțin 19 orașe și sate. Descoperirea a fost coroborată de imagini din satelit, potrivit comunicatului.
Organizația a spus că Ucraina a comis „o încălcare clară a dreptului internațional umanitar” prin stabilirea a cel puțin cinci facilități militare în spitale civile. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, atacurile aeriene ale Rusiei asupra unităților de asistență medicală au dus la un număr semnificativ de răniți și decese civili în timpul războiului .
Amnesty International a descoperit, de asemenea, că Ucraina instalase baze militare în 22 din 29 de școli vizitate în regiunile Donbas și Mykolaiv în timpul anchetei, potrivit comunicatului. Organizația a spus că mai târziu Rusia a lansat bombardamente în multe dintre aceleași școli între aprilie și sfârșitul lunii iunie, soldate cu morți și răniți.
În urma distrugerii școlilor din cel puțin trei orașe, armata ucraineană este acuzată că a instalat baze în școli din diferite zone, punând comunitatea din jurul noilor baze în pericol pentru atacuri similare.
În timp ce bazele din școli s-ar putea să nu încalce dreptul internațional umanitar, deoarece școlile nu erau în deschise, organizația a spus că Ucraina a pus baze în școli în apropierea caselor și blocurilor fără a-i avertiza pe rezidenți sau a-i ajuta să evacueze.
În unele cazuri, legile războiului dictează că școlile și spitalele pot deveni ținte legitime pentru atacuri militare, potrivit Comitetului Internațional al Crucii Roșii.
Amnesty International a spus că ancheta sa „nu justifică în niciun fel atacurile rusești fără discriminare”, îndemnând în același timp armata ucraineană „să facă distincția între obiectivele militare și obiectele civile și să ia toate măsurile de precauție posibile” și să înceteze imediat operarea în zonele populate de civili.
„Guvernul ucrainean ar trebui să se asigure imediat că își plasează forțele departe de zonele populate sau ar trebui să evacueze civilii din zonele în care operează armata”, a spus Callamard.
„Militarii nu ar trebui să folosească niciodată spitalele pentru a se angaja în război și ar trebui să folosească școlile sau casele civile doar ca ultimă soluție atunci când nu există alternative viabile”.
Amnesty International a declarat că a notificat guvernul ucrainean despre concluziile anchetei sale pe 29 iulie, dar nu primise răspuns miercuri.