Zelensky a sosit la Hiroshima: "Pacea va deveni mai aproape astăzi"

20 Mai 2023
Zelensky a sosit la Hiroshima: "Pacea va deveni mai aproape astăzi"

Președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky, a aterizat în Japonia, unde urmează să discute despre o asistență militară mai mare din partea SUA și a altor țări G7, în timp ce forțele sale se pregătesc pentru o contraofensivă majoră în războiul cu Rusia, scrie The Guardian

Zelensky a sosit la Hiroshima care găzduiește liderii G7 în acest weekend. Sâmbătă după-amiază, el a fost văzut coborând dintr-un avion al guvernului francez, pe fondul unei securități stricte, înaintea unei zile întregi de discuții bilaterale și de grup cu liderii G7 menite să sporească sprijinul occidental pentru Kiev.

La câteva momente după sosirea sa, el a postat pe Twitter:

Japonia. G7. Întâlniri importante cu parteneri și prieteni ai Ucrainei. Securitate și cooperare sporită pentru victoria noastră. Pacea va deveni mai aproape astăzi.

Zelensky a sosit la Hiroshima la o zi după ce Casa Albă a anunțat că va permite țărilor aliate să aprovizioneze Ucrainei cu avioane de luptă F-16 construite de SUA. Înainte de a pleca în Japonia, Zelensky a descris decizia ca fiind „istorică”, adăugând că așteaptă cu nerăbdare „să discute despre implementarea practică” cu țările G7.

Summitul a început vineri cu o vizită de grup la un muzeu dedicat ororilor bombardării atomice americane asupra orașului din august 1945 și un memorial pentru sutele de mii de oameni care au murit în urma atacului.

Pe fondul îngrijorărilor legate de refuzul Rusiei de a exclude folosirea armelor nucleare tactice în Ucraina, Zelensky este de așteptat să viziteze, de asemenea, muzeul păcii și cenotaful, a informat presa japoneză.

În comunicatul lor, liderii G7 au spus că s-au angajat „pentru a realiza o lume fără arme nucleare cu o securitate nediminuată pentru toți, printr-o abordare realistă, pragmatică și responsabilă. Reafirmăm importanța eforturilor de dezarmare și neproliferare pentru a crea o lume mai stabilă și mai sigură”.

Sullivan a spus că transferurile F-16 nu vor deranja echilibrul dorit de Washington în sprijinirea Ucrainei „într-un mod care să evite al treilea război mondial”.

„Statele Unite nu permit sau nu sprijină atacurile asupra teritoriului rus”, a spus el, „și ucrainenii au indicat în mod constant că sunt pregătiți să urmeze acest lucru”.

Se așteaptă ca Ucraina să domine discuțiile duminică, la o zi după ce G7 a anunțat noi sancțiuni împotriva Kremlinului.

Surse din Marea Britanie au spus că a fost sugestia lui Sunak ca Zelensky să vină la G7 pentru a-și prezenta cazul în persoană, adăugând că a făcut această propunere într-un apel telefonic în urmă cu aproximativ o lună. Purtătorul de cuvânt oficial al lui Sunak a declarat: „Este o oportunitate pentru președintele Zelensky de a se adresa multor lideri mondiali într-un singur loc, la un moment dat, când liderii occidentali sunt aliniați”.

Vizita lui Zelensky îi va oferi, de asemenea, o ocazie rară de a vorbi cu liderii țărilor puternice nealiniate, inclusiv Brazilia și India, care au refuzat să condamne invazia Rusiei.

Ministerul de Externe al Japoniei a declarat că Zelensky va participa duminică la discuțiile dintre Ucraina cu liderii G7 și va participa la o sesiune despre „pace și stabilitate” care va include și țările nemembre invitate.

Alte stiri din Externe

Ultima oră