Washington Post: Pe urmele tranzacțiilor de milioane de dolari între Hunter Biden și o companie energetică chineză

01 Apr 2022
Washington Post: Pe urmele tranzacțiilor de milioane de dolari între Hunter Biden și o companie energetică chineză

O anchetă a Washington Post confirmă detalii cheie și oferă o nouă documentație despre interacțiunile familiei Biden cu directorii chinezi. The Washington Post relatează despre documentele financiare de pe laptopul care îl leagă pe Biden de o companie chineză (cu legături cu guvernul chinez) care a plătit lui și unchiului său James, fratele lui Joe Biden, alte milioane.

Afacerea a durat ani de zile, punctul culminant al stabilirii de contacte, al găzduirii meselor, al zborurilor către și dinspre China. Dar pe 2 august 2017, semnăturile au fost aplicate rapid, una de la Hunter Biden, cealaltă de la un executiv chinez pe nume Gongwen Dong.

În câteva zile, a fost creat un nou cont Cathay Bank. În decurs de o săptămână, milioane de dolari au început să-și schimbe propietarii.

Într-un an, totul începe să se prăbușească.

În timp ce multe aspecte ale acordului financiar dintre Hunter Biden cu CEFC China Energy au fost raportate anterior și au fost incluse într-un raport al Senatului condus de republicani din 2020, o analiză a Washington Post a confirmat multe dintre detaliile cheie și a găsit documente suplimentare care arată interacțiunile familiei Biden cu directorii chinezi.

Pe parcursul a 14 luni, conglomeratul energetic chinez și directorii săi au plătit 4,8 milioane de dolari entităților controlate de Hunter Biden și unchiul său, conform înregistrărilor guvernamentale, documentelor judecătorești și extraselor bancare recent dezvăluite, precum și e-mail-urilor conținute pe o copie a unui hard disk de la un laptop care se presupune că i-a aparținut cândva lui Hunter Biden.

Washington Post nu a găsit dovezi că Joe Biden a beneficiat personal de sau știa detalii despre tranzacțiile cu CEFC, care au avut loc după ce acesta a părăsit vicepreședinția și înainte de a-și anunța intențiile de a candida la Casa Albă în 2020.

Dar noile documente – care includ o copie semnată a unui mandat legal de 1 milion de dolari, e-mailuri legate de transferurile bancare și 3,8 milioane de dolari în taxe de consultanță care sunt confirmate în noile evidențe bancare și acorduri semnate de Hunter Biden – ilustrează modalitățile în care familia a beneficiat de relațiile construite de-a lungul deceniilor lui Joe Biden în serviciul public.

Hunter Biden a semnat un acord pentru o rezervă de 1 milion de dolari pentru a-l reprezenta pe Patrick Ho, un oficial CEFC care ulterior va fi acuzat în Statele Unite în legătură cu o schemă de mai multe milioane de dolari de a mitui lideri din Ciad și Uganda. E-mailurile verificate și înregistrările bancare noi arată că banii au fost transferați într-un cont conectat la Hunter Biden. 

Munca lui Hunter Biden în străinătate a făcut obiectul unui control sporit. El a fost cercetat federal ca parte a unei anchete cu privire la impozitele sale, cu martori chemați în fața unui mare juriu chiar și luna trecută. Procurorii federali au încercat să stabilească dacă el a reușit să contabilizeze veniturile din tranzacțiile legate de China. Republicanii, între timp, au indicat contractele de afaceri ale familiei Biden în China, precum și calitatea lui Hunter Biden de membru în consiliul de administrație al companiei energetice ucrainene Burisma, drept potențiale conflicte de interese.

Acordul CEFC a devenit una dintre cele mai profitabile, chiar dacă de scurtă durată, întreprinderi străine despre care se știe că le-a urmărit Hunter Biden. Ancheta Washington Post se bazează în parte pe o analiză a unei copii despre care se spune că ar fi de pe hard disk-ul unui laptop pe care Hunter Biden l-a lăsat la un atelier de reparații din Delaware și nu a venit niciodată să-l ridice. Laptopul a fost predat FBI în decembrie 2019, potrivit documentelor revizuite de The Post, iar o copie a conducerii a fost obținută de Rudy Giuliani și alți consilieri ai președintelui de atunci Donald Trump cu câteva luni înainte de alegerile din 2020.

După ce New York Post a început să publice rapoarte despre conținutul laptopului în octombrie 2020, The Washington Post le-a cerut în mod repetat lui Giuliani și strategului republican Stephen K. Bannon o copie a datelor pentru a le revizui înainte de alegeri, dar cererile au fost respinse sau ignorate. .

În iunie 2021, o copie a fost furnizată The Post de către Jack Maxey, un activist care a primit o copie de la Giuliani în 2020, într-un moment în care Maxey lucra cu Bannon și podcast-ul său „War Room”.

Cum a analizat The Post laptopul lui Hunter Biden

Asistenții lui Biden și unii foști oficiali ai serviciilor de informații din SUA și-au exprimat îngrijorarea că dispozitivul ar fi putut fi manipulat de Rusia pentru a interveni în campanie. Pe Capitol Hill, democrații au respins rapoartele anterioare despre munca lui Hunter Biden în China, ca fiind lipsite de credibilitate sau făcând parte dintr-o campanie de dezinformare a Rusiei. Analiza Post a inclus lucrări criminalistice ale a doi experți externi care au evaluat autenticitatea a numeroase e-mailuri legate de problema CEFC.În plus, The Post a constatat că documentele financiare de pe copia presupusului laptop al lui Hunter Biden se potrivesc cu documentele și informațiile găsite în alte înregistrări, inclusiv documentele bancare recent dezvăluite, obținute de senatorul. Charles E. Grassley din Iowa, un republican senior în comitetele Senatului pentru finanțe și justiție.

2 experți au folosit antetele de e-mail pentru a determina veridicitatea.

Potențialele proiecte energetice discutate de Hunter Biden cu CEFC nu s-au concretizat niciodată.

Cu toate acestea, conturile legate de Hunter Biden au primit 3,8 milioane de dolari în plăți de la CEFC prin contracte de consultanță, conform înregistrărilor bancare și acordurilor comune revizuite de The Post.

Biden a primit o rezervă suplimentară de 1 milion de dolari, emisă ca parte a unui acord pentru a-l reprezenta pe Patrick Ho, un oficial CEFC care ulterior va fi acuzat în Statele Unite în legătură cu o schemă de mai multe milioane de dolari de a mitui lideri din Ciad și Uganda. Acel acord de reținere, într-un document nou descoperit, conține semnăturile atât ale lui Hunter Biden, cât și ale lui Ho, care a fost ulterior condamnat și condamnat la trei ani de închisoare.

Hunter Biden, care are o diplomă în drept, nu a fost acuzat de fapte greșite în această schemă și părea să aibă un rol mic în reprezentarea lui Ho în cazul federal. Ho, prin avocatul său în acel caz, a refuzat să comenteze.

Hunter Biden și avocatul său nu au răspuns la numeroasele mesaje lăsate în ultima săptămână. Casa Albă a refuzat să răspundă, dar a subliniat declarațiile anterioare conform cărora Joe Biden „niciodată nu s-a gândit să fie implicat în afaceri cu familia sa și nici în vreo afacere de peste mări”.

Ani de căutare de afaceri în China

Relația lui Hunter Biden cu CEFC a prins rădăcini într-o perioadă de tensiune financiară și tulburări pentru familia sa, potrivit dosarelor judiciare și a relatărilor lui Hunter Biden. Soții Biden plângeau moartea din mai 2015 a fratelui mai mare al lui Hunter, Beau, iar Hunter se lupta cu consumul de droguri.

„Am fost în ghearele dependenței”, a scris Hunter într-un memoriu publicat anul trecut.

În timpul procedurii de divorț cu soția sa Kathleen, o instanță în dosar a descris „datorii restante [care] sunt șocante și copleșitoare”, cuplul având carduri de credit maxime, ipoteci duble asupra ambelor proprietăți pe care le dețineau și o datorie fiscală de 313.970 USD. Trei cecuri către menajera lor fuseseră respinse, iar ei datorau bani furnizorilor de servicii medicale și terapeuților, conform unui dosar din februarie 2017 la Curtea Superioară D.C.

Un intermediar de la CEFC a contactat inițial lui Hunter Biden în decembrie 2015 pentru a stabili o întâlnire între fiul vicepreședintelui de atunci și Ye Jianming, fondatorul și președintele companiei chineze, potrivit unor e-mailuri verificate de la o pretinsă copie a laptopului revizuită de experții externi pentru The Post.

Vuk Jeremic, un politician sârb care a fost recent președinte al Adunării Generale a ONU, a scris într-un e-mail către tânărul Biden că găzduiește o mică cină privată la Washington cu Ye – pe care l-a numit „unul dintre cei mai bogați 10 oameni de afaceri chinezi. ”— și a vrut ca Hunter să participe.

„Este tânăr și dinamic, cu conexiuni de cel mai înalt nivel din țara lui”, a scris Jeremic în e-mailul de 1 decembrie 2015.

Hunter Biden nu a putut să participe la cină, iar Jeremic a spus într-un e-mail către The Post că, deși îi cunoștea pe ambii bărbați, „nu a fost implicat în prezentarea lor reciprocă” și a aflat din rapoartele din presă că cei doi s-au conectat în cele din urmă.

CEFC, o companie masivă de petrol și gaze fondată în 2002, avea finanțare de la băncile guvernamentale de dezvoltare și legături cu Partidul Comunist Chinez și Armata de Eliberare a Poporului, potrivit persoanelor care au studiat firma. Biografia oficială a lui Ye spunea că acesta a fost odată secretar adjunct al Asociației Chinei pentru Contactul Prieten Internațional, o organizație pe care un raport al Congresului SUA din 2011 a numit-o „un front” pentru Armata Populară de Eliberare.

În timp ce CEFC era aparent privat, experții în economia chineză spun că este puțin probabil ca acesta să funcționeze independent de guvern.

Ambasada Chinei a refuzat să comenteze legăturile CEFC cu guvernul chinez sau despre implicarea lui Hunter Biden în firmă.

La scurt timp după ce Joe Biden a părăsit vicepreședinția, Hunter Biden și Ye s-au întâlnit la cină la Miami.

Cei doi au discutat despre oportunitățile de afaceri pentru CEFC în Statele Unite, inclusiv despre o societate mixtă de 40 de milioane de dolari pentru a produce gaz natural lichefiat în Louisiana, potrivit unui raport New Yorker din iulie 2019, bazat pe interviuri ample cu Hunter Biden.

Acea afacere a eșuat. Dar Ye a fost atât de mulțumit de întâlnirea sa inițială cu Hunter Biden, încât, după cină, a trimis un diamant de 2,8 carate în camera de hotel a lui Hunter, cu un card prin care îi mulțumește pentru conversație, potrivit New Yorker.

În procedura de divorț, soția lui Hunter ar pretinde că diamantul valorează 80.000 de dolari. Hunter Biden i-a spus pentru New Yorker că valoarea era mai aproape de 10.000 de dolari, că a dat diamantul asociaților săi și că nu știe ce au făcut cu el.

În vara lui 2017, Hunter Biden primește o cerere din partea lui Ye care ar prefigura probleme ulterioare pentru CEFC. Ye a spus că un asociat de top CEFC, Patrick Ho, ar putea fi investigat de forțele de ordine din SUA și i-a cerut ajutor lui Hunter Biden. Hunter Biden i-a spus pentru New Yorker că a fost de acord să-l reprezinte pe Ho și să încerce să-și dea seama dacă este supus controlului forțelor de ordine.

Executarea acordului de consultanță mai mare dintre Hunter Biden și CEFC a avut loc rapid la începutul lunii august 2017.

Contractul, semnat în 2 august 2017, a declarat că Hunter Biden va primi o sumăunică de 500.000 USD și apoi va primi o bursă lunară de 100.000 USD, unchiul său James Biden primind 65.000 USD pe lună.

O copie nesemnată a acordului a fost găsită pe pretinsa copie a hard disk-ului laptopului lui Hunter Biden. O copie semnată a fost inclusă cu înregistrările bancare furnizate lui Grassley și revizuite de The Post. Conform acordului de 26 de pagini, ei au convenit să urmărească în comun investiții în cadrul unei companii numite Hudson West III LLC.

Banii au început să curgă aproape imediat, primul transfer de 5 milioane de dolari sosind în august. 8, 2017, conform documentelor găsite pe copia laptopului lui Hunter Biden și coroborate de extrase bancare identice pe care biroul lui Grassley le-a obținut de la Cathay Bank pentru un cont deținut în comun de Hunter Biden și directorii CEFC.

După cheltuieli și costuri cu personalul, cea mai mare parte a banilor, aproximativ 4,8 milioane de dolari, a fost direcționată pe o perioadă de 14 luni, de obicei în trepte de 165.000 de dolari, către un cont legat de Hunter Biden, arată documentele. În acea perioadă, aproximativ 1,4 milioane de dolari au fost transferați din contul lui Hunter către Lion Hall Group, firma de consultanță condusă de James Biden, potrivit altor documente guvernamentale analizate de The Post.

„Fără comentarii”, a spus James Biden când a fost contactat de pe telefonul său mobil și a întrebat despre înțelegerea CEFC.
La câteva săptămâni după ce a intrat în afaceri cu directorii CEFC, în toamna lui 2017, Hunter Biden a cerut modificări la spațiul de birouri de la etajul cinci pe care îl închiria la House of Sweden, o clădire aerisită din Georgetown, care găzduiește suedezii. Ambasada și alte birouri.

La 21 septembrie 2017, Hunter Biden a scris unui manager de clădire solicitând noi semnalizări pentru birouri care să reflecte o nouă întreprindere de familie și o nouă relație de afaceri: „The Biden Foundation and Hudson West (CEFC-US)”, a scris el în e-mailuri către manager de proprietăți.

De asemenea, a cerut chei pentru noii săi colegi de birou: tatăl său, Joe; mama lui, Jill; unchiul său James; și executivul chinez, Gongwen Dong.

Ca parte a cererii, el a furnizat ceea ce a spus că este numărul de telefon mobil al tatălui său, spunând că un reprezentant al biroului l-ar putea folosi pentru a-și contacta noii colegi de birou.

Hunter Biden s-a referit la Ye, președintele CEFC, drept „partenerul meu” și l-a descris pe Dong drept „emisarul președintelui Ye CEFC”.

Schimburile de e-mail care discută planul lui Hunter Biden de a deschide un birou Biden-CEFC au fost incluse pe copia hard disk-ului său și au fost confirmate prin înregistrările publice publicate de guvernul suedez către The Post. Conținutul înregistrărilor a fost raportat pentru prima dată de ziarul suedez Dagens Nyheter.

„Suntem foarte încântați și onorați să le urăm bun venit noilor dumneavoastră colegi!” managerul i-a scris înapoi lui Hunter Biden.
Hunter Biden, în toamna lui 2017, a căutat să modifice spațiul de birouri pe care îl închiria la Casa Suediei, o clădire din Georgetown, care găzduiește Ambasada Suediei și alte birouri. Potrivit e-mailurilor incluse într-o pretinsă copie a laptopului său și în e-mailurile obținute de la guvernul suedez, Biden a cerut chei pentru noii săi colegi de birou: tatăl său, Joe; mama lui, Jill; unchiul său James; și executivul chinez, Gongwen Dong. (Obținut de The Washington Post)

Jeffrey Peck, membrul consiliului de administrație al Fundației Biden cel mai implicat în detalii precum înființarea biroului, a spus că nu a fost niciodată luată în considerare acea locație.

„Îmi amintesc discuțiile despre alte spații posibile și așa-numita Casă a Suediei nu a fost niciodată pe nicio listă”, a spus Peck. „Nu s-a acordat niciodată niciun gând acelei clădiri.”

O purtătoare de cuvânt a autorității suedeze care supraveghează proprietatea a spus că cele patru chei au fost puse la dispoziție, așa cum sa cerut, dar că Hunter Biden nu le-a ridicat niciodată. Panoul de pe ușă nu a fost schimbat, a spus ea.

In perioada în care Hunter Biden a cerut modificări în spațiul său de birou, schimburile de e-mail cu administratorul proprietății au devenit tensionate - lui Hunter Biden i s-a spus să înceteze să încălce politicile biroului, aducând vizitatorii printr-o intrare laterală, mai degrabă decât semnându-i la recepție, unde trec prin detectoare de metale.

Hunter Biden a răspuns furios, spunând că una era o femeie fără adăpost pentru care ar putea garanta - și i-a acuzat pe directorii biroului de rasism, deoarece acea femeie este neagră. El a scris că un alt invitat a fost Lunden Roberts, o femeie pe care a descris-o drept „mentorul de baschet al fiicei mele celei mici”.

În decurs de un an, Roberts avea să aibă un copil despre care Hunter a negat că ar fi fost al lui, până când ea a depus o acțiune de paternitate și testele ADN au confirmat că este al lui. Au soluționat cazul în martie 2020, iar documentele instanței arată că plătește o sumă nedezvăluită pentru întreținerea copiilor.

Avocatul lui Roberts, Clint Lancaster, a spus că clientul său lucrase pentru Biden la momentul incidentului din House of Sweden. El a spus că Roberts a fost chemat să depună mărturie timp de câteva ore în fața unui mare juriu din Wilmington la mijlocul lunii februarie, un indiciu că ancheta federală a lui Hunter Biden rămâne activă. Lancaster a refuzat să comenteze natura mărturiei ei. De asemenea, Departamentul de Justiție și biroul procurorului american din Delaware au refuzat să comenteze.

Hunter Biden confirmă că se află sub investigație federală

În perioada în care relația CEFC a fost activă, fondurile au fost transferate de la Hunter Biden la unchiul său, arată înregistrările. În total, aproape 1,4 milioane de dolari au trecut de la compania lui Hunter la una controlată de James Biden, conform unui raport din 2020 produs de Grassley și de colegul senator republican Ron Johnson din Wisconsin. Tranzacțiile au fost identificate ca activitate criminală potențială, o desemnare menită să semnaleze potențiala spălare de bani, corupție politică sau alte infracțiuni financiare, potrivit unui raport al Rețelei de aplicare a infracțiunilor financiare de la Departamentul de Trezorerie, care a fost revizuit de The Post.

Când banca lui James și Sara Biden i-a contactat în legătură cu tranzacțiile, aceștia nu au furnizat documente justificative pentru a explica activitatea și au închis contul, potrivit înregistrărilor revizuite de The Post.

James Biden nu a răspuns la o listă detaliată de întrebări despre tranzacțiile financiare.

Între timp, directorii CEFC au fost îngrijorați de anchetele Departamentului de Justiție asupra oficialilor legați de companie. După cum avea să devină clar mai târziu în înregistrările instanței, anchetatorii federali obținuseră un mandat de supraveghere a informațiilor străine asupra lui Ho și îi monitorizau comunicările.

Pe 18 septembrie 2017, Hunter Biden a semnat o scrisoare de angajament cu un avocat pentru a-l reprezenta pe Ho, cu o rezervă de 1 milion de dolari. Acordul specifica că Hunter Biden urma să ofere „consiliere în chestiuni legate de legislația SUA și consiliere referitoare la angajarea și analiza juridică a oricărei firme de avocatură sau avocat din SUA”. Ho a semnat documentul patru zile mai târziu, pe 22 septembrie 2017.

O copie semnată a acordului de două pagini era conținută pe pretinsa copie a laptopului lui Hunter Biden, stocată ca atașament la un e-mail care nu conținea date suficiente pentru a fi verificate de experții externi ai The Post. Dar evidențele bancare obținute de Grassley arată că 1 milion de dolari a fost în cele din urmă depus într-un cont asociat cu Hunter Biden, cu o notă care descrie plata drept „reprezentare” a lui Ho.

Pe 18 noiembrie, la câteva săptămâni după ce Hunter Biden a semnat acordul pentru a-l reprezenta pe Ho, clientul său a fost arestat de doi agenți FBI pe aeroportul JFK. I s-au citit drepturile la ora 14; nouă minute mai târziu, l-a sunat pe James Biden, conform dosarelor poliției.

James Biden a declarat pentru New York Times în 2018 că a presupus că Ho îl căuta pe Hunter Biden și i-a transmis informații de contact pentru nepotul său.

Aproape imediat după arestarea lui Ho, conform e-mailurilor verificate, Edward Y. Kim, un avocat la Krieger Kim, a fost înrolat să-l reprezinte pe Ho. Kim, iar Ho a refuzat cererile de comentarii.

În timpul procesului, procurorii au susținut că Ho a mituit lideri din Ciad și Uganda, cu scopul de a obține permise pentru petrol pentru CEFC. Ei au mai spus că Ho a oferit CEFC ca resursă pentru a ajuta Iranul să evite sancțiunile petroliere.

Prăbușirea

Lucrurile s-au prăbușit repede. Ho era în închisoare în așteptarea procesului. Ye, șeful CEFC, a fost reținut în China la mijlocul lunii februarie 2018 și nu a mai fost văzut de atunci. Motivele arestării au fost neclare, deși Reuters a raportat că are legătură cu presupuse infracțiuni economice.

Ye nu a putut fi contactat pentru comentarii, iar Ambasada Chinei a refuzat să comenteze despre arestarea lui Ye.

Până în martie 2018, unchiul lui Hunter Biden căuta acces la suma de 1 milion de dolari pe care Hunter i-o datora pentru reprezentanța Ho. James Biden, pe 21 martie 2018, le-a scris oficialilor CEFC cu „instrucțiuni de cablare”, furnizând adresa și numerele de rutare pentru modul de transfer în contul conectat la Hunter Biden.

„Am primit și se va ocupa de asta cât mai curând posibil”, a scris Mervyn Yan, unul dintre oficialii CEFC, într-un e-mail verificat.

La 9:43 a doua zi dimineața,banii au fost depusi în cont exact așa cum îi instruise James Biden, numărul de rutare din e-mailul său potrivindu-se cu numărul de rutare primit de bancă, conform înregistrărilor bancare.

Hunter Biden a început să schimbe mesaje ostile cu directorii rămași, inclusiv Dong și Mervyn Yan. Cei doi au pus la îndoială câteva dintre cheltuielile de afaceri ale lui Hunter Biden, cerând chitanțe pentru a susține acuzațiile. Yan, într-un e-mail verificat, i-a scris lui Hunter că unele dintre cheltuielile pentru care a cerut rambursarea nu par să fie legate de afacerile companiei energetice chineze, inclusiv, a scris el, „House of Sweden”.

Hunter Biden a amenințat că îi va da în judecată atât pe Yan, cât și pe Dong pentru că s-au refuzat să plătească, susținând că nu au dreptul să-i pună la îndoială cheltuielile – și explicând că House of Sweden este biroul său din D.C.

„Voi depune un proces la Tribunalul Cancelariei din Delaware – care, după cum știți, este statul meu de origine și am privilegiul să fi lucrat și să cunosc fiecare judecător din tribunalul cancelariei”, a scris el pe 14 martie 2018.

„Nu ne puteți da în judecată pentru că nu am plătit cheltuieli incorecte”, a scris Dong ca răspuns, conform unui e-mail verificat.

Dong și Yan nu au răspuns solicitărilor de comentarii.

JiaQi Bao, un asistent cu care Hunter Biden a lucrat îndeaproape în afacerile CEFC, a scris într-un e-mail din 26 martie 2018 că compania era dizolvată și că ea își va pierde locul de muncă – dar că Hunter Biden ar trebui „să ia orice bani puteți lua, atâta timp cât banii sunt disponibili pentru revendicare.”

„Ia cât mai mult posibil sau găsește o modalitate de a le cheltui în beneficiul tău”, a scris ea.

Bao nu a răspuns la numeroase mesaje telefonice și e-mail.

În următoarele șase luni, aproape 1,4 milioane de dolari au fost transferați în contul lui Hunter Biden, potrivit înregistrărilor bancare.

Dar au apărut și necazurile. Hunter Biden a continuat să se lupte cu problemele de dependență care au creat tensiuni în familia sa, iar tatăl său a început să-i plătească unele dintre facturi. Problemele mai tânărului Biden s-au concentrat asupra deciziei tatălui său de a candida la președinte, o campanie pe care Joe Biden o va anunța oficial în aprilie 2019.

Bătăliile personale ale lui Hunter Biden vor continua. Dar saga de afaceri a CEFC avea să se încheie în curând.

Yan a semnat un document pe 2 noiembrie 2018, prin care dizolvă Hudson West III LLC, compania care i-a legat pe Biden de CEFC. Yan a depus-o la un birou din Dover la mai puțin de o oră cu mașina de casa familiei Biden.

Alte stiri din Externe

Ultima oră