Volodymyr Zelensky l-a concediat pe comandantul Forțelor Aeriene după prăbușirea F-16

31 Aug 2024
Volodymyr Zelensky l-a concediat pe comandantul Forțelor Aeriene după prăbușirea F-16

Comandantul Forțelor Aeriene Ucrainene, Mykola Oleshchuk, a fost concediat de președintele ucrainean Volodymyr Zelensky, a doua zi după prăbușirea unui F-16 și moartea pilotului acestuia, Oleksii Mes, scrie France24

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a anunțat vineri demiterea comandantului Forțelor Aeriene Mykola Oleșciuk, a doua zi după anunțul prăbușirii unui avion F-16 de design american livrat la Kiev de aliații săi.

La patru zile după prăbușirea unui avion de război F-16 pe care Ucraina îl primise de la partenerii săi occidentali, președintele ucrainean Volodimir Zelensky l-a concediat pe comandantul forțelor aeriene ale țării, Mykola Oleșciuk.

Acest ofițer superior promisese pe Facebook, vineri înainte de a fi demis, să „descopere cauzele dezastrului aerian” al F-16, asigurând ca „nu ascunde nimic”.

„Am decis să-l înlocuiesc pe comandantul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate Ucrainene”, a declarat Volodymyr Zelensky, vineri, pe Telegram, după publicarea unui decret în acest sens pe site-ul prezidențial.

Potrivit armatei ucrainene, prăbușirea F-16 livrat recent de Occident - în care pilotul Oleksiï Mes, antrenat în Statele Unite, a fost ucis - a avut loc în timpul unui atac masiv al rachetelor și dronelor rusești efectuat luni.

Puține informații au fost furnizate cu privire la acest episod de către autoritățile ucrainene.

Potrivit unui deputat ucrainean, Mariana Bezougla, membru al Comisiei de Apărare a Parlamentului, F-16 a fost doborât din greșeală de un sistem antiaerian Patriot „din cauza unei coordonări slabe între unități”.

Un parlamentar denunță „cultura minciunii” în cadrul comandamentului militar ucrainean

Într-un mesaj pe Telegram, ea a criticat joi „cultura minciunii” din cadrul comandamentului militar ucrainean și faptul „că niciun general nu a fost pedepsit” și că „generalul Oleșciuk rămâne în funcție”.

Vineri, ea a adăugat că aceasta este „cel puțin a treia oară” când un avion ucrainean a fost doborât din greșeală de apărarea antiaeriană ucraineană. „Cele două incidente anterioare, care nu au implicat F-16, au fost atribuite oficial rușilor”, a acuzat ea.

Ucraina a anunțat la începutul lunii august că a primit primele sale F-16.

Alte stiri din Externe

Ultima oră