Un avion F-16 s-a prăbușit în Ucraina

29 Aug 2024
Un avion F-16 s-a prăbușit în Ucraina

Un avion de luptă F-16 , trimis recent de partenerii occidentali ai Ucrainei, s-a prăbușit luni în Ucraina și a fost complet distrus, potrivit unei surse oficiale americane citată joi de Wall Street Journal . Acest incident vine la câteva săptămâni de la sosirea primei aeronave de acest tip în Ucraina, destinată sprijinirii armatei în fața asalturilor rusești, scrie radiodifuziunea belgiana RTBF

Eroare a pilotului?

Potrivit primelor elemente ale anchetei, raportate de Wall Street Journal, avionul s-a prăbușit în urma unei erori de pilotaj, și nu din cauza focului inamic. Cauza exactă a incidentului rămâne de investigat. Nu este specificată starea de sănătate a pilotului avionului.

Luni, Rusia a desfășurat o mare ofensivă de atacuri aeriene. Acestea au fost parțial respinse de F-16, a declarat marți președintele ucrainean Volodymyr Zelensky. El a confirmat la începutul lunii august primirea acestor prime avioane de vânătoare după o așteptare de mai bine de doi ani. Președintele ucrainean și-a reiterat săptămâna aceasta cererea de a trimite mai multe F-16.

Partenerii săi occidentali au promis în acest stadiu că vor trimite mai puțin de 100 de dispozitive de acest tip, pentru livrări care ar putea avea loc pe mai mulți ani.

Potrivit unui alt oficial american, citat de Wall Street Journal, șase F-16 au sosit până acum în Ucraina și șase piloți au fost instruiți. Armata ucraineană nu a făcut încă niciun comentariu.

Alte stiri din Externe

Ultima oră