Prăbușirea avionului F-16: comandantul forțelor aeriene ucrainene spune că „investigația este în curs” și „nimeni nu ascunde nimic”

30 Aug 2024
Prăbușirea avionului F-16: comandantul forțelor aeriene ucrainene spune că „investigația este în curs” și „nimeni nu ascunde nimic”

„Accidentul teribil al avionului F-16, pilotat de unul dintre cei mai buni piloți de vânătoare ucraineni, Oleksii Mes, a zguduit întreaga lume”, a confirmat comandantul forțelor aeriene ucrainene, Mykola Oleshchuk, într-un mesaj lung postat pe Telegram vineri la prânz, scrie Le Monde.

„Da, pe 26 august 2024, ziua celui mai mare bombardament al Ucrainei, am pierdut un pilot calificat, am pierdut un F-16." a adăugat el

Statul Major ucrainean și Forțele Aeriene Ucrainene au anunțat joi că un avion de luptă F-16 proiectat american, echipament militar valoros livrat recent de Occident, s-a prăbușit în timp ce respingea un atac cu rachete, ucigând pilotul.

„Desigur, vom descoperi cauzele dezastrului aerian ”, a asigurat domnul Oleshchuk, indicând că „este în curs de desfășurare” , desfășurată în comun de Ucraina și Statele Unite. El a adăugat: „Nimeni nu a ascuns nimic și nu ascunde nimic! (…) Trebuie să înțelegem cu atenție ce s-a întâmplat, care sunt circumstanțele și cine este responsabil.”

Comandantul-șef al Forțelor Aeriene Ucrainene a criticat-o atunci în mod virulent pe parlamentarul ucrainean Mariana Bezuhla, care îl provocase cu puțin timp înainte pe Facebook pentru tăcerea sa. Aceasta din urmă a afirmat, joi, că avionul F-16 a fost doborât de apărarea aeriană ucraineană, de un sistem de rachete american Patriot.

Mykola Oleshchuk pare să nege acest lucru, acuzându-o că a jucat în mâinile „propagandei inamice” și că „discreditează cei mai înalți lideri militari” de la Kiev, precum și „producătorii americani de arme – principalul aliat al Ucrainei”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră