"Avionul F-16 a fost doborât de o rachetă ucraineană Patriot din cauza lipsei de coordonare între unități" spune adjunctul Comisiei de Apărare din parlamentul Ucrainei

30 Aug 2024
"Avionul F-16 a fost doborât de o rachetă ucraineană Patriot din cauza lipsei de coordonare între unități" spune adjunctul Comisiei de Apărare din parlamentul Ucrainei

În timp ce ancheta continuă cu privire la prăbușirea unui prim avion F-16 ucrainean și la moartea pilotului Oleksiy Mes, mai multe surse spun că aeronava a fost distrusă de o rachetă ucraineană trasă de la o baterie Patriot, scrie La Voix du Nord

Armata ucraineană a confirmat joi distrugerea unui avion F-16 și moartea pilotului acestuia . „În timpul apropierii (de o țintă), comunicarea cu una dintre aeronave s-a pierdut. Ulterior s-a dovedit că avionul s-a prăbușit și pilotul a fost ucis”, a spus armata pe Telegram. Potrivit The Wall Street Journal, „rapoartele inițiale indică faptul că avionul nu a fost doborât de focul inamic”, ci că accidentul „s-a datorat în schimb unei erori ale pilotului”.

Șeful adjunct al Comisiei Radei Supreme pentru Securitate Națională, Apărare și Informații, Mariana Bezuhla, deputata din partidul lui Zelensky „Sevitorul poporului”, a declarat însa că avionul de luptă F-16 al pilotului ucrainean Oleksii „Moonfish” Mes a fost doborât de un sistem de rachete Patriot din cauza la dezordonarea dintre unităţi. Deputatul Poporului  a scris despre acest lucru pe pagina sa de Facebook

"Potrivit informațiilor mele, F-16 al pilotului ucrainean Oleksiy „Moonfish” Mes a fost doborât de complexul de rachete antiaeriene Patriot din cauza lipsei de coordonare între unități. În rapoarte, s-a remarcat că „nu a reușit să se descurce”. Evenimentul a avut loc în timpul unuia dintre cele mai puternice atacuri aeriene ruse din 26 august.

Războiul este război, astfel de episoade sunt posibile. Dar cultura minciunii în Comandamentul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate UA, precum și în alte sedii militare superioare, duce la faptul că sistemul de gestionare a deciziilor militare nu se îmbunătățește pe baza unor analize veridice, colectate în mod consecvent, ci se deteriorează și chiar se prăbușește așa cum se întâmplă în direcția Pokrovsky. Și niciun general nu a fost pedepsit. Generalul Oleschuk rămâne în funcție."
 

a scris deputatul publicând o fotografie a pilotului cu legenda:   "Oleksiy „Moonfish” Mes (dreapta) împreună cu Andrii „Juice” Pilshikov, care a murit mai devreme (ancheta asupra morții sale nu a clarificat nimic și nimeni nu a fost pedepsit)."

Grupul ucrainean Donbass Partizan asigură același lucru pe canalul său Telegram. Potrivit acestei surse, pilotul F-16 tocmai doborase o rachetă rusească când a fost lovit de o baterie Patriot care ar fi „confundat semnătura termică a rachetei cu cea a avionului de luptă F-16”. „Pilotul nici nu a avut timp să se ejecteze și a murit pe loc”, adaugă Donass Partizan, care precizează că accidentul s-a produs la nord-est de satul Mirogoscha, în vestul Ucrainei.

„Ușor de dat vina” pe pilotul mort

Donbass Partizan a lansat și un videoclip despre care se pretindea că arată secundele dinaintea accidentului și a promis altul în curând. Grupul îl apără și pe pilotul ucis. „ Este ușor să dai vina pe cineva care nu se poate justifica”, scrie el, referindu-se la ipoteza unei erori pilot propusă de presa americană

 Media occidentală nu poate recunoaște problema cu sistemul Patriot, care a fost glorificat de ani de zile. Nu vor scrie: „Patriotul a greșit”. Este mult mai ușor să ascunzi adevărul sub o „eroare umană” abstractă decât să admitem că și zeii tehnologici pot face greșeli”, continuă Donbass Partizan.

Ministrul Apărării a deschis o anchetă pentru a stabili circumstanțele accidentului. Cât despre locotenent-colonelul Oleksiy Mes, care a fost înmormântat în satul său joi, a fost promovat postum la gradul de colonel.

"Este cel puțin a treia oară când avionul nostru cu un pilot a fost doborât de propria apărare antiaeriană.Generalii „clasici” ne conduc la înfrângere" continua deputata Mariana Bezuhla sa interpeleze responsabilii militari într-un nou mesaj pe facebook

Nu văd nicio respingere oficială cu privire la F-16 din partea Comandamentului Forțelor Aeriene a Forțelor Armate UA. De ce tăcerea, domnule Oleschuk? Care este pozitia dvs? M-aș bucura să aud o respingere și chiar o scuză, dar...
Este cel puțin a treia oară când avionul nostru cu un pilot a fost doborât de propria apărare antiaeriană. Două incidente anterioare care nu au implicat F-16 au fost atribuite oficial rușilor. Și au încercat, de asemenea, să tacă și să ascundă informații despre acest caz până când a apărut în surse străine. Acest lucru indică lipsa unor concluzii adecvate și a unei investigații obiective. Situația este similară cu cea observată în forțele terestre - o garanție circulară. Acest lucru trebuie schimbat! Acest lucru nu mai poate continua. O cultură a minciunii ne duce la înfrângere.
În timpul ostilităților intense, cazurile de „foc prietenesc” sunt inevitabile, dar ele trebuie analizate cu atenție și trase concluziile corecte. Adevărat și obiectiv, cu pedepsirea corespunzătoare a vinovaților. Majoritatea absolută a avioanelor au fost distruse de ruși și ei sunt cei care lansează tone de fier vechi în orașele noastre. De asemenea, ar trebui să fim sinceri și să numim o rachetă intactă o rachetă, nu „moloz”. Un sistem de înregistrare video a atacurilor nu a fost încă organizat.
Națiunea ucraineană luptă, stăpânind cele mai noi arme și echipamente, creându-și propriile dezvoltări, dar adesea acest lucru se întâmplă nu datorită, ci împotriva planurilor cabinetelor militare superioare. Generalii, care au ramas de pe vremea lui Ianukovici, continua sa actioneze conform vechilor scheme si cultiva aceiasi adepti.
Generalii „clasici” ne conduc la înfrângere. Pas cu pas. Și nu permit unei noi generații adevărate să conducă, lăsându-și în mare parte clovnii.

Alte stiri din Externe

Ultima oră