Klaus Iohannis: "Pericolul NU a trecut. Relaxarea măsurilor, după 15 mai, nu înseamnă revenirea la viaţa de dinaintea pandemiei"

28 Apr 2020 | scris de A.V.
Klaus Iohannis: "Pericolul NU a trecut. Relaxarea măsurilor, după 15 mai, nu înseamnă revenirea la viaţa de dinaintea pandemiei"

"Faptul că din 15 mai este posibil să relaxăm anumite măsuri nu înseamnă că revenim la viaţa noastră normală, pe care am avut-o înainte de epidemie", a afirmat el.

El a adăugat că "experţii ne spun că nici nu ştiu când vom reveni la o viaţă normală".

În opinia sa, în această epidemie, autoritățile, împreună cu medicii și românii, au obținut rezultate notabile. Românii au dovedit că au maturitate, simț civic.

„Se discută mult despre măsurile de relaxare. Vom ajunge și acolo. Am menționat că după 15 mai unele restricții vor fi reduse, dar nu am atins maximul în România, și o relaxare prematură ar fi fundamental greșită. Iată și un grafic care ne permite comparații directe între state care ne interesează – numărul de bolnavi raportat la un milion de locuitori. Am ajuns la diferențe foarte mari între diferite state. Un raport foarte mare are Spania – aproape 5.000 dintr-un milion sunt pozitivi. În Italia – 3.000 la milion, date apropiate și în SUA. Datele din România sunt cele mai de jos, ceea ce ne arată că avem circa 600 de bolnavi la un milion de locuitori. De aceea am spus că autoritățile și cetățenii au rezultate foarte bune. Nu ar fi păcat să dăm cu piciorul la aceste rezultate? Rezultate obținute greu, prin restricții majore. Sunt convins că oamenilor, medicilor – le este extrem de greu. Pericolul nu a trecut. E nevoie în continuare de maximă atenție„, a spus şeful statului.

Iohannis a detaliat că, după 15 mai, când se încheie starea de urgenţă, oamenii nu vor putea merge pe stradă în grupuri mari, iar părăsirea localităţii de reşedinţă poate fi realizată dor cu o "motivaţie serioasă".

Potrivit acestuia, "marile festivaluri probabil nu vor avea loc în acest an", iar competiţiile sportive, "dacă se vor relua, există o probabilitate mare să fie fără spectatori".

"Măsurile pe care le vom lua de reducere a restricţiilor vor fi graduale", a subliniat şeful statului.

Iohannis a declarat că îşi doreşte organizarea alegerilor locale în toamnă şi a celor parlamentare spre sfârşitul lui noiembrie, la începutul lunii decembrie, însă a anunţat că, în cazul în care nu vor putea avea loc în siguranţă, acestea vor trebui amânate.

"Ne spun tot mai mulţi experţi că nu vom scăpa de virus şi va trebui să găsim un mod de a trăi cu acest virus. (...) Este prematur să spunem că vom avea sau nu vom avea în septembrie, octombrie sau decembrie alegeri, depinde de cum gestionăm noi epidemia şi cum reacţionează populaţia la acest virus. Important este, după părerea mea, să facem alegerile atunci când nu reprezintă un pericol pentru populaţie. Eu nu o să fiu de acord să facem alegeri atunci când epidemia încă există şi sunt un număr semnificativ de bolnavi. Eu îmi doresc să reuşim în această toamnă să avem şi alegeri locale şi la termen, spre sfârşitul lui noiembrie, la începutul lui decembrie alegeri parlamentare, dar dacă nu se pot ţine în siguranţă atunci vor trebui amânate, nu voi tolera în niciun caz să avem alegeri sub semnul epidemiei", a spus şeful statului, într-o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră