Viktor Orban este aşteptat să vorbească în Parlamentul European. Ce gânduri are cu universitatea lui Soros

26 Apr 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Viktor Orban este aşteptat să vorbească în Parlamentul European. Ce gânduri are cu universitatea lui Soros

UPDATE

Comisia Europeană a anunțat miercuri că a deschis o procedură de infringement împotriva Ungariei în legătură cu o controversată lege privind universitățile, care amenință să ducă la închiderea Universității Central Europene (CEU), finanțată de miliardarul american George Soros.

Premierul ungar Viktor Orban va lua cuvântul miercuri în faţa deputaţilor europeni, la Bruxelles, în cadrul unei dezbateri privind situaţia din Ungaria, care provoacă o îngrijorare generală a liderilor europeni, au declarat surse concordante pentru romandie.com.

Un purtător de cuvânt al reprezentanţei permanente ungare pe lângă UE a confirmat faptul că Orban va fi la Bruxelles. Prezenţa sa la dezbatere nu era prevăzută iniţial. Faptul că Orban va lua cuvântul în faţa eurodeputaţilor a fost confirmat de purtătorul de cuvânt al grupului PPE (dreapta), principala formaţiune din Parlamentul European, din care partidul lui Orban, Fidesz, face parte.

Înaintea dezbaterii din Parlament, Comisia Europeană a prevăzut o clarificare a intenţiilor lui Orban privind Ungaria, în special în privinţa unei eventuale proceduri de infringement, care ar putea duce la sancţiuni financiare, dacă o ţară nu respectă dreptul UE.

"Am decis să lansăm măsuri legale în legătură cu legea privind universitățile, trimițând guvernului ungar o scrisoare de punere în întârziere", a declarat Valdis Dombrovskis, unul dintre vicepreședinții executivului european, într-o conferință de presă.

Această scrisoare constituie prima etapă a procedurilor de infringement pe care le poate lansa Comisia Europeană și care ar putea duce la final la sancțiuni financiare dure când o țară nu respectă legislația Uniunii Europene.

------------------------------------

Viktor Orban este așteptat să vorbească astăzi în Parlamentul European despre legea privind statutul universităților din Ungaria, cea prin care Universitatea Central Europeană (CEU), finanțată de George Soros, ar putea fi obligată să părăsească țara. Guvernul premierului ungar Viktor Orban a adoptat luna trecută o lege care stabilește noi standarde academice pentru învățământul superior și care ar putea duce la închiderea CEU de la Budapesta.

CEU, care a fost fondată de miliardarul american de origine ungară George Soros, a devenit punctul central al unei dezbateri politice, în contextul în care Orban îl acuză de mult timp pe Soros că se implică în afacerile interne ale Ungariei și a început o campanie împotriva organizațiilor având legături cu omul de afaceri.

Guvernul ungar ar trebui să permită Universității Central Europene (CEU) să funcționeze liber și să nu compromită libertatea academică pentru a promova o agendă politică, a declarat luni, la Bruxelles, președintele și rectorul instituției de învățământ, Michael Ignatieff, potrivit DPA, preluată de agerpres.ro.

"De fapt, mă interesează foarte puțin agenda politică a domnului Orban", a spus Ignatieff la Universitatea Liberă din Bruxelles în timpul unei vizite în capitala europeană care a inclus și întâlniri cu oficiali ai UE.

"Ideea mea este mult mai simplă de atât: nu luați ostatice instituțiile libere pentru a servi agende politice, nu mă interesează care sunt — lăsați-ne, naibii, în pace", a declarat el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră