Încă un studiu acuză. Produsele pentru Europa de Est sunt de calitate mai slabă decât cele pentru Occident

11 Apr 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Încă un studiu acuză. Produsele pentru Europa de Est sunt de calitate mai slabă decât cele pentru Occident

Un nou studiu elaborat de autoritățile slovace a descoperit diferențe semnificative între calitatea produselor similare vândute în Slovacia și Austria, scrie EurActiv.com.

Concluziile acestui studiu au fost prezentate marți într-un eveniment pe tema standardelor duble organizat la Parlamentul European.

Chestiunea revine în dezbatere după ce acuzații similare au fost formulate de câteva state din Europa de Est. Ungaria, Slovacia și Cehia acuză multinaționalele că vând în Europa de Est bunuri de calitate inferioară celor pe care le comercializează în Europa de Vest. "În cazul anumitor produse, ne-am transformat efectiv în groapa de gunoi a Europei", a declarat, pentru Reuters, ministrul ceh al Agriculturii, Marian Jurečka.

Cele trei țări au cerut Comisiei Europene  să adopte o lege prin care să interzică companiilor producătoare de băuturi şi alimente să vândă produse de calitate şi conţinut inferioare, sub acelaşi brand şi etichetă, relatează novinite.com.

Și în România, un grup de lucru format din reprezentați ai Ministerului Agriculturii, Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și ai Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorilor va verifica existenţa unui eventual dublu standard în privința calității alimentelor produse în Vestul Europei.

Autoritățile din România cer voie guvernelor din cinci țări pentru a preleva probe de pe teritoriul acestor state pentru comparații.

Cehii și slovacii investighează de mai mulți ani fenomenul standardelor duble în privința alimentelor comercializate sub același brand pe piețele din Estul și Vestul Europei.

Mai mult, președinția slovacă a UE a supus oficial această chestiune dezbaterii în cadrul organismelor comunitare, amintește EurActiv.com. Dezbaterea a ajuns în Consiliul European, iar reprezentanți ai Comisiei Europene au promis că vor veni cu o propunere în iunie.

Daciana Sârbu, europarlamentar din partea României (S&D), a spus că Executivul european trebuie să investigheze acest fenomen pentru a descoperi dacă diferențele între Est și Vest chiar există. „Dacă este adevărat, trebuie luate măsuri adecvate la nivelul UE pentru a preveni (această practică). Este vorba de un principiu și despre dreptul consumatorilor de a fi tratați egal indiferent în ce zonă a UE se află”, a spus Daciana Sârbu, care este vicepreședinte al Comisiei Mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI) din Parlamentul European.

Citiți și:

E şi România groapă de gunoi pentru companiile alimentare din Vest? Anunţul ministrului Agriculturii

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră