Ursula von der Leyen pleacă în vacanță. Pe cine lasă la conducerea UE?

02 Aug 2023
Ursula von der Leyen pleacă în vacanță. Pe cine lasă la conducerea UE?

Cinci comisari au ramas de serviciu în această vară, scrie Politico

Este oficial august ceea ce înseamnă că ultimii eurocrați pleacă din oraș la locurile lor preferate de vară iar cea mai mare parte a Bruxelles-ului este „out of office”.

Dar câțiva comisari au onoarea îndoielnică de a fi pe lista de vară, rămânând în urmă ca persoană de serviciu în cazul în care apare o urgență. Fostul șef al Comisiei Jean-Claude Juncker a introdus sistemul în 2017 pentru a arăta că UE nu doarme niciodată, iar succesorul său, Ursula von der Leyen, l-a continuat. O rotație este înființată la începutul fiecărui mandat de cinci ani al Comisiei și acoperă toate perioadele de vacanță, fiecare comisar fiind de"serviciu" timp de 13 zile. Von der Leyen și diplomatul UE Josep Borrell sunt scutiți.

Fișa oficială a postului pentru comisarii de serviciu amintește de tema „Supraviețuitorul desemnat”. Comisarul desemnat va fi responsabil în cazul unei crize neașteptate și va menține „continuitatea sarcinilor de bază ale Comisiei”, a spus un purtător de cuvânt al Comisiei, adăugând că acestea includ „coordonare, procese de luare a deciziilor și comunicare”.

Dar, în practică, nu prea se iau decizii la Bruxelles în august. „Vor sta în Berlaymont privind ploaia de la ferestre”, a spus un oficial al Comisiei căruia i s-a acordat anonimatul pentru a discuta chestiuni interne.

Comisarul pentru mediu  Virginijus Sinkevičius (care la 32 de ani este cel mai tânăr membru al echipei lui von der Leyen) deține cheile Berlaymont săptămâna aceasta, după șeful agriculturii Janusz  Wojciechowski, care a fost de serviciu săptămâna trecută.

Comisarul pentru sănătate, Stella Kyriakides, va trebui să se desprindă de plajele din Cipru în perioada 5-11 august; apoi șefa de afaceri interne Ylva Johansson  preia frâiele în perioada 12-18 august; și în cele din urmă comisarul pentru egalitate Helena Dalli va încheia lista pentru 19-27 august.

De asemenea, comisarii se bazează pe un nucleu de oficiali din unitățile-cheie ale executivului UE, inclusiv secretariatul general, serviciul juridic, departamentul de comunicare și serviciul purtător de cuvânt. Toți ceilalți sunt așteptați să se întoarcă în oraș pentru următoarea reuniune a Colegiului Comisarilor, programată pentru 6 septembrie.

În ciuda eforturilor depuse de Bruxelles pentru a păstra caracterul sfânt al vacanțelor de vară, uneori lumea exterioară bate la ușă – așa cum știu prea bine comisarii. Wojciechowski, Dalli și Johansson  au fost de serviciu  în vara anului 2021, când urgența migrației din Belarus și preluarea de către talibani a Afganistanului au pus în mișcare capitalele UE.

Alte stiri din Externe

Ultima oră