Ucraina nu intenționează să repatrieze forțat bărbații de vârstă militară

30 Apr 2024
Ucraina nu intenționează să repatrieze forțat bărbații de vârstă militară

Ucraina nu intenționează să repatrieze forțat bărbații de vârstă militară din Uniunea Europeană (UE), a declarat Olga Stefanishyna, vicepremierul pentru integrare europeană și Euroatlantică, într-un interviu pentru Deutsche Welle, publicat pe 30 aprilie, scrie Le Monde.

Ea a adăugat că, în luna mai, Ylva Johansson, comisarul european pentru afaceri interne și migrație, va vizita Ucraina pentru a discuta cu autoritățile ucrainene despre viitorul statut juridic al ucrainenilor din străinătate. Actualul mecanism de protecție temporară în UE este în vigoare până în martie 2025.

Autoritățile au adoptat recent o lege privind mobilizarea care vizează înăsprirea pedepselor pentru recalcitranți. De asemenea, au scăzut vârsta de mobilizare de la 27 la 25 de ani. Ucraina, care încearcă să-și aducă înapoi cetățenii în vârstă de luptă, nu va mai elibera pașapoarte în străinătate bărbaților cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, potrivit unui text publicat de guvern.

Pentru bărbații în cauză nu se efectuează transferul pașapoartelor către o „subdiviziune sau misiune diplomatică ucraineană în străinătate în vederea organizării eliberării acestora” , conform acestei prevederi. Prin urmare, le-ar putea obține doar în Ucraina, și nu în țări străine, așa cum este posibil în mod normal. Pentru această categorie de bărbați se menține doar eliberarea „cărților de identitate pentru a intra în Ucraina” , explică diplomația ucraineană.

Kiev interzice bărbaților în vârstă de luptă să călătorească în străinătate, cu câteva excepții. Dar, potrivit estimărilor mass-media, zeci de mii de bărbați au fugit ilegal din țară pentru a evita să meargă pe front.

Alte stiri din Externe

Ultima oră