Ucraina „nu este pregătită” să adere la NATO, spune Joe Biden

10 Iul 2023
Ucraina „nu este pregătită” să adere la NATO, spune Joe Biden

În timpul unui interviu difuzat duminică dimineață la CNN, Joe Biden a vorbit despre intrarea Ucrainei în NATO, scrie Le Monde.

În cadrul unui interviu acordat canalului american CNN, președintele Joe Biden declară că este prea devreme pentru ca Ucraina să adere la NATO și consideră că războiul trebuie să se încheie înainte ca Alianța să ia în considerare aderarea la Kiev. „Cred că nu există unanimitate în cadrul NATO cu privire la aducerea sau nu a Ucrainei în familia NATO acum, în mijlocul unui război ”, spune dl Biden.

„Dacă [acceptăm să integrăm Ucraina] , știți (…) că ne angajăm să apărăm fiecare centimetru de teritoriu care aparține NATO. (…) Dacă războiul continuă, suntem cu toții în război. Dacă ar fi așa, am fi în război cu Rusia. „Cred că trebuie să trasăm o cale (...) pentru ca Ucraina să poată intra în NATO. „Dar cred că este prematur (…) să ceri acum la vot [pentru apartenența Ucrainei], pentru că [Ucraina trebuie să îndeplinească alte criterii] în ceea ce privește democratizarea etc", a spus Biden

Președintele american a zburat duminică în Marea Britanie, unde se va întâlni cu regele britanic Charles al III-lea, înainte de a se îndrepta către summitul NATO de la Vilnius.

Cei doi șefi de stat ar trebui să abordeze în principal problemele de mediu, potrivit Casei Albe. Președintele american trebuie să se întâlnească apoi cu prim-ministrul, Rishi Sunak, pe Downing Street. Dar inima turneului lui Joe Biden va fi summitul NATO de marți și miercuri din capitala Lituaniei, Vilnius, unde aliații occidentali vor discuta despre sprijinul lor pentru Ucraina împotriva invaziei ruse.

Democratul american speră să profite de acest lucru pentru a convinge Turcia să accepte candidatura Suediei la NATO, dar a anunțat că nu va ceda solicitărilor de aderare a Ucrainei la Alianță. Procesul de aderare necesită unanimitatea membrilor. În timpul vizitei sale la Vilnius, Joe Biden va ține și un discurs de politică externă de la o universitate din oraș.

Președintele american își va încheia turneul cu o vizită la Helsinki, capitala Finlandei, care și-a încheiat poziția neutră din punct de vedere istoric, atunci nealiniată la integrarea NATO, după invazia rusă a Ucrainei.

Alte stiri din Externe

Ultima oră