Ucraina folosește o nouă dronă pentru a viza Rusia dar aceasta poate avea o slăbiciune majoră, spun experții

02 Aug 2023
Ucraina folosește o nouă dronă pentru a viza Rusia dar aceasta poate avea o slăbiciune majoră, spun experții

Potrivit experților, Ucraina folosește o nouă dronă cu rază lungă de acțiune, cunoscută sub numele de "Beaver" („Castorul”), pentru a aduce războiul în granițele Rusiei, scrie Bussines Insider

Experții în informații cu sursă deschisă au postat imagini ale recentelor atacuri cu drone de la Moscova și au spus că aeronava pare a fi o dronă ucraineană Beaver. 

Dronele au o formă neobișnuită, cu un motor în partea din spate și o a doua pereche de aripi mai mici în partea din față, potrivit înregistrărilor și imaginilor postate online de publicația ucraineană Euromaidan Press. 

Acest lucru le permite să facă schimbări bruște ale altitudinii de zbor și să evite apărările aeriene. Dronele transportă o sarcină utilă explozivă și au o rază de acțiune de până la 620 de mile, ceea ce înseamnă că atacurile asupra Rusiei pot fi lansate din interiorul granițelor Ucrainei.

Cu toate acestea, par să aibă cel puțin o slăbiciune majoră. 

Justin Bronk, cercetător senior al think tank-ului Royal United Services Institute din Londra, a declarat pentru Newsweek că dronele seamănă cu dronele „Shahed” folosite de Rusia pentru a ataca ținte civile din Ucraina.

Dar el a adăugat că nu este clar dacă dronele Beaver sunt la fel de apte pentru evitarea tehnologiei de blocare a navigației ca dronele Shahed și ar putea fi vulnerabile la sistemele electronice de apărare instalate în capitala Rusiei. 

El a subliniat rapoartelecare spun că două drone care vizează duminică Moscova au lovit un birou înalt, care nu este o țintă care face parte din doctrina militară ucraineană. 

El a spus că acest lucru a indicat că probabil că au fost deviate de la țintele vizate de apărarea rusă. 

Drona „Beaver” este construită cu ajutorul influencerului Ihor Lachenkov, care a vorbit recent despre programul secret de război cu dronele din Ucraina.

Într-un interviu pentru The New York Times publicat luni, Lachenkov a confirmat că a lucrat alături de Centrul de Securitate și Cooperare din Ucraina.

El a adăugat că i s-a cerut să strângă fonduri pentru producerea unei „drone kamikaze” la distanță care poate „zbura foarte departe”. El a spus că el și adepții săi au reușit să strângă aproximativ jumătate de milion de dolari pentru proiect. 

Ucraina pare să fi intensificat atacurile cu drone împotriva Moscovei în ultimele luni. Începând cu luna mai, se crede că Ucraina a fost în spatele atacurilor asupra site-urilor precum Kremlinul, bazele militare și o suburbie bogată a Moscovei din apropierea reședinței președintelui rus Vladimir Putin. 

Marți, o dronă s-a prăbușit într-un zgârie-nori din centrul Moscovei pentru a doua oară în două zile. Autoritățile ruse au acuzat Kievul că a organizat atacul.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat duminică că Ucraina atacă locuri din Rusia, spunând că „treptat, războiul se întoarce pe teritoriul Rusiei — la centrele sale simbolice și bazele militare, iar acesta este un proces inevitabil, natural și absolut corect. "

Alte stiri din Externe

Ultima oră