O sută de tractoare se află din nou în inima Bruxelles-ului în momentul în care UE intenționează să simplifice PAC, scrie France24
Terenuri pârloagă, pajiști, zone umede... obligațiile verzi ale noii Politici Agricole Comune aplicate încă de anul trecut au stârnit nemulțumirea a fermierilor, împingând Uniunea Europeană să ia în considerare flexibilități și scutiri totale, spre marea consternare a fermierilor.
Miniștrii Agriculturii din cei Douăzeci și șapte discută, luni, 26 februarie, la Bruxelles, propuneri de simplificare și relaxare a Politicii Agricole Comune ( PAC ), sub presiunea sutelor de fermieri care defilează cu tractoare în capitala Belgiei.
Pe 1 februarie, peste o mie de vehicule agricole au invadat străzile din Bruxelles, în marginea unui summit european, făcându-le epicentrul furiei care zguduia continentul.
Din zori, ar trebui să existe „cel puțin câteva sute” de tractoare, „între 500 și 800”, pentru a paraliza din nou cartierul european, estimează Fugea, al doilea sindicat agricol valon.
Alături de principalele organizații belgiene, se așteaptă ca delegații din Spania, Portugalia și puternica confederație sindicală italiană Coldiretti să își susțină cererile la Consiliul European.
Nerăbdătoare să dezamorseze nemulțumirea, statele membre au cerut Comisiei Europene o „simplificare” vastă a regulilor PAC.
Bruxelles a prezentat primele idei, pe care miniștrii le vor examina luni: obligațiile de menținere a pajiștilor permanente ar trebui astfel relaxate anul acesta pentru crescătorii aflați în reconversie, pentru a nu pierde venituri.
De asemenea, s-ar acorda o toleranță fermierilor care nu respectă cerințele PAC din cauza episoadelor climatice extreme.
În cele din urmă, cerințele de raportare ar fi reduse, iar utilizarea imaginilor prin satelit ar contribui la reducerea vizitelor de inspecție „cu până la 50%”.
Măsuri considerate insuficiente
Bruxelles-ul a aprobat deja o scutire parțială de obligațiile nedorite. Mai multe state vor cere luni flexibilități similare cu privire la obligațiile de rotație a culturilor.
„Discuția de luni se va concentra pe aceste măsuri pe termen scurt care pot fi aplicate foarte rapid”, subliniază un diplomat european, înaintea unor eventuale revizuiri legislative ale PAC, care sunt mai complexe și care ar implica europarlamentarii.
Executivul european dă asigurări că are în vedere astfel de modificări legislative pe „termen mediu” pentru a „reduce povara” asupra fermelor.
În marginea Salonului Agricol de la Paris , comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a declarat duminică că este deschis să facă pur și simplu anumite obligații verzi, cum ar fi terenurile nepoluate sau rotația culturilor, pur și simplu „stimulatoare”.
Cu toate acestea, organizațiile care demonstrează luni consideră că măsurile prezentate sunt insuficiente. Aceștia cer în special „oprirea definitivă” a negocierilor comerciale cu țările sud-americane din Mercosur , Bruxelles-ul pur și simplu a recunoscut că condițiile „nu sunt îndeplinite în prezent” pentru a le încheia.
„Agricultura este într-o menghină economică care se înăsprește în fiecare an”
Mai presus de toate, ei solicită „o mai bună partajare a valorii” cu producătorii și distribuitorii. „Trebuie să garantăm [fermierilor] prețuri echitabile și stabile protejate de speculații”, insistă coordonatorul țărănesc alternativ Via Campesina.
„Agricultura se află într-o menghină economică care se înăsprește în fiecare an”, între inflația prețurilor la îngrășăminte și energie, pe de o parte, și scăderea prețurilor de vânzare, pe de altă parte.
La aceasta se adaugă și faptul că „cotele de grâu din Ucraina scufundă piața”, a declarat pentru AFP Vincent Delobel, crescător de capre și administrator al Fugea.
Cu siguranță, Bruxelles-ul a propus măsuri de restricționare a importurilor ucrainene, deja aprobate de cei douăzeci și șapte și discutate acum în Parlamentul European . Fără satisfacerea sectorului agricol: zahărul, păsările și ouăle ucrainene ar fi plafonate, dar la niveluri din 2022/2023, considerate mult prea mari, iar această restricție nu privește cerealele.
Subiectul rămâne exploziv: după paralizarea graniței cu Ucraina, fermierii polonezi furioși au început să blocheze duminică un important punct de trecere a frontierei cu Germania.
Vincent Delobel denunta "legea junglei in ceea ce priveste preturile": "Nu putem trai din asta. Iar bonusurile PAC vin doar ca o perfuzie".
Des #agriculteurs forcent un barrage de police et entrent dans le quartier européen à Bruxelles alors que les ministres de l'agriculture européens se réunissent pour un Sommet. (@jameskanter) #AgriculteursEnColere pic.twitter.com/kVJP55omJJ
— Anonyme Citoyen (@AnonymeCitoyen) February 26, 2024
???????? LES TRACTEURS ARRIVENT À BRUXELLES !
— Résistance Paysanne ???? (@ResistPaysans) February 26, 2024
Une grand rassemblement est prévu aujourd’hui à Bruxelles avant une réunion du Conseil européen sur la PAC.#RésistancePaysanne #AgriculteursEnColère pic.twitter.com/CeKYsX4nve