Economiştii spun că preţul emisiilor de carbon ar trebui mărit la 100 dolari tona metrică, până în 2030, pentru a opri încălzirea globală catastrofală. Printre cei care au lansat această propunere se numără şi un laureat al premiului Nobel, relatează phys.org.
Experţii, inclusiv laureatul Nobel Joseph Stiglitz şi fostul economist-şef al Băncii Mondiale Nicholas Stern, susţin că dioxidul de carbon ar trebui taxat la 40-80 de dolari pe tonă până în 2020.
Ei spun că preţul ar putea fi crescut la 50-100 de dolari până în 2030 pentru a le oferi oamenilor de afaceri şi guvernelor stimulente pentru scăderea emisiilor, chiar şi atunci când combustibilii fosili sunt ieftini.
Într-un raport publicat luni, experţii sugerează că ţările sărace ar putea beneficia de o taxă mai mică din moment ce şi economiile lor sunt mai vulnerabile. Administraţia Trump a respins cererea privind introducerea unei taxe pe carbon în SUA, spunând că o astfel de măsură va duce la scăderea numărului locurilor de muncă. Preţul carbonului în UE este sub 6 dolari pe tonă.
Şi acum doi ani, la o conferinţă ştiinţifică pe teme de mediu, desfăşurată la Paris, academicieni şi economişti au cerut stabilirea unui preţ la carbon şi eliminarea subvenţiilor la combustibilii fosili pentru a scădea emisiile de gaze cu efect de seră.
În declaraţia finală a celor 2000 de experţi din 100 de ţări se arată că scăderea temperaturii globale cu 2 grade, comparativ cu perioada preindustrială, va necesita "o serie de acțiuni, inclusiv investiții în cercetare, dezvoltare și transfer de tehnologie, eliminarea treptată a subvențiilor pentru combustibili fosili și stabilirea prețurilor de carbon“.