Eliminarea combustibililor fosili și tranziția către energia regenerabilă la nivel internațional este indispensabilă pentru a se atinge obiectivele Acordului de la Paris privind climatul, se arată într-un studiu pe această temă.
Ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel (SPD), care a protejat deseori industria minieră, ca ministru al Economiei, vrea acum să profite de Președinția Germaniei la G20 pentru a încuraja tranziția energetică a țării sale, Energiewende, și să o extindă în lume.
În fața miniștrilor, reprezentanților industriei și ai asociațiilor din 93 de țări, reuniți în cadrul Berlin Energy Transition Dialogue (BETD2017 - marea conferință privind tranziția energetică organizată de Guvernul german) la Berlin, Sigmar Gabriel a expus virtuțile tranziției energetice, criticând, voalat, Statele Unite. ”Politica energetică este o temă care nu poate fi discutată în cadrul frontierelor naționale. Schimbările climatice nu pot fi combătute cu bariere și prin izolare, ci mai degrabă grație unei cooperări internaționale. Avem nevoie de schimb de experiență între politic, știință și economie, unul transfrontalier”, a spus Sigmar Gabriel.
Un sfert din gazele cu efect de seră germane provine de la 30 dintre cele mai mari centrale pe cărbuni. Apetitul țărilor industrializate pentru cărbune provoacă pagube dramatice mediului și afectează populația din lumea întreagă.
Asociațiile de apărare a mediului și a energiilor regenerabile cer de multă vreme liderilor lumii să lupte contra puternicelor companii din domeniul energetic.
Astfel, în vederea summitului G20 din iulie, Guvernul german simte că este de datoria sa să le reamintească celorlalte guverne obligațiile față de Acordul de la Paris și de a-i opri pe oponenții tranziției energetice.
Această strategie vizează opoziția americană față de renunțarea la o economie cu emisii puternice de carbon, pentru a evita ca investițiile să se îndrepte spre combustibilii fosili, în dauna celor regenerabili.
Ministerul german al Economiei apreciază că a obținut o victorie prin faptul că a adus laolaltă Agenția Internațională a Energiei (AIE) și Agenția internațională pentru energii regenerabile (IRENA) pentru a colabora la efectuarea unui studiu.
”Donald Trump încearcă să dea înapoi în materie de politici climatice, și asta, în ciuda tuturor dovezilor științifice. În acest context, când două organizații, cu istorii diferite, îndeamnă împreună la o investiție masivă în energiile regenerabile și în eficiența energetică, nu doar pentru a atinge obiectivele climatice, ci și pentru a antrena miliarde din beneficiile economice, este vorba despre un semnal puternic”, a declarat Rainer Hinrichs-Rahlwes, membru al asociației germane pentru energii regenerabile (BEE). ”Orice întârziere costă mult”, a avertizat el.
Studiul susține că orice amânare a tranziției energetice mondiale sporește considerabil riscul de a vedea investițiile aspirate în combustibilii fosili, denumiți ”investiții eșuate”. De aceea studiul recomandă Germaniei să elimine progresiv cărbunele, cât mai repede posibil.
”Cifrele acestui studiu arată că orice investiție în centralele pe cărbuni sau în noi mine de lignit este nu doar iresponsabilă politic față de climă, ci va duce la pierderi economice care se ridică la miliarde de euro”, a adăugat Rainer Hinrichs-Rahlwes.
Potrivit studiului, îndepărtarea de combustibilii fosili ar putea crește Produsul Intern Brut (PIB) mondial cu 0,8% (1,6 miliarde de dolari) până în 2050.
O creștere care ar rezulta dintr-o mai bună eficiență grație noilor tehnologii și costurilor reduse asociate unei producții de energii regenerabile mai puțin costisitoare. Există și un enorm potențial pentru crearea de locuri de muncă.
”Chiar dacă 2017, din cauza alegerilor generale germane, nu va fi anul deciziilor îndrăznețe, sper că viitorul Guvern va trimite în fine un semnal clar și va ataca eliminarea cărbunelui, a petrolului și a altor combustibili fosili, accelerând dezvoltarea energiilor regenerabile”, a concluzionat Rainer Hinrichs-Rahlwes.