De la 1 ianuarie 2018 există o ţară europeană, prima din lume la acest capitol, de altfel, care a legalizat salariul egal dintre bărbaţi şi femei.
Anunţată în martie 2017 şi votată de Parlament în iunie, o nouă lege privind egalitatea salarială între femei şi bărbaţi în Islanda a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2018. Parlamentul islandez este compus din aproximativ 50% femei.
Noul decret impune tuturor companiilor și agențiilor guvernamentale cu 25 sau mai mulți angajați să „obțină certificarea guvernului pentru politicile lor de salarizare egală“. Pe scurt, întreprinderile din Islanda sunt obligate să prezinte dovezi privind echitatea salariilor în rândul angajaților lor, iar dacă acest lucru nu se face, întreprinderile vor fi sancționate cu amenzi semnificative.
Egalitatea salarială între femei şi bărbaţi este, de altfel, o temă importantă pentru Institutul European pentru Egalitatea de Gen (EIGE). La 8 martie 2017, cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii, institutul dădea publicităţii un studiu privind avantajele economice ale atingerii egalităţii de gen în Uniunea Europeană.
Experții EIGE au stabilit că în cazul în care Parlamentul European și statele membre UE vor crea un plan de atingere rapidă a egalității de gen, până în 2050 s-ar crea peste 10,5 milioane de locuri de muncă noi, dintre care peste 70% ar fi ocupate de femei.
Diferența de salarizare pe oră între bărbați și femei la nivelul UE este de 16,3%, reprezentând un total de 59 de zile lucrate gratuit în fiecare an, potrivit unui alt studiu realizat de EIGE.
În România, diferența de salarizare pe bază de gen este de 9,1%, mai exact 33 de zile lucrate gratuit. Dacă nu am fi vecini de clasament cu țara cu cele mai mari salarii din UE, Luxemburg, am crede că salarii mici înseamnă și diferențe mici.
„Femeile vorbesc despre acest subiect de zeci de ani și chiar simt că am reușit să sensibilizăm și să ajungem în punctul în care oamenii înțeleg că legislația pe care am avut-o nu funcționează și trebuie să facem ceva în plus“, a declarat Dagny Osk Aradottir Pind, membru al Asociației Islandei pentru Drepturile Femeilor.
Dincolo de egalitatea femei-bărbaţi, această lege se referă şi la discriminările salariale legate de originea etnică, religie, vârstă, orientare sexuală sau handicap.
Deja din 2016 la forumul HeForShe, premierul Sigmundur Sigmundur Davíð Gunnlaugsson declara că, în ciuda faptului că Islanda este în top în materie de luptă pentru reducerea inegalităţilor în mai multe domenii, unele studii arată că încă persistă o diferenţă inacceptabilă de 5%. O diferenţă pe care Islanda şi-a propus să o elimine până în 2022", scrie francetvinfo.fr.
În 2017, Islanda s-a plasat pentru al nouălea an consecutiv în fruntea clasamentului întocmit de Forumul Economic Mondial privind inegalităţile între femei şi bărbaţi.