Europarlamentarul belgian Maria Arena subliniază în raport cauzele sărăciei femeilor și eforturile pe care trebuie să le facă UE și statele membre pentru a garanta oportunități egale, fără discriminare de gen.
“Europa are mai multe femei care trăiesc în condiții de sărăcie decât bărbați. Există, în momentul de față, în Europa, peste 65 de milioane de femei care trăiesc în sărăcie și 57 de milioane de bărbați. Motivele sărăciei sunt, de asemenea, diferite pentru femei și bărbați. Mai multe mame singure se ocupă de copiii lor, după o separare.
Apoi, există problema discriminării pe piața muncii. Programele de austeritate după criză au un impact negativ mai puternic asupra situației femeilor decât celei a bărbaților: femeile folosesc mai mult serviciile publice și mai multe femei decât bărbați lucrează în serviciile publice. Atunci când avem restricții în serviciile publice, femeile sunt mai afectate”, sustine politicianul.
“Există femeile care își cresc singure copiii. Deci nu este vorba doar despre abordarea situației femeilor, ci și despre eforturile făcute pentru combaterea sărăciei copiilor.
Apoi, este vorba de locurile de muncă instabile. Femeile riscă mai mult să aibă locuri de muncă precare, cum ar fi locurile de muncă cu normă redusă. Deși unii spun că femeile doresc să aibă locuri de muncă cu normă redusă, eu nu sunt atât de sigură de acest lucru. Poate că acesta este cazul pentru femeile mai educate, dar nu și pentru cele mai puțin educate. Un loc de muncă nesigur nu este o alegere.
În al treilea rând este vorba de rolul tradițional pe care îl conferim femeilor. Sunt discriminate deoarece nu pot avea un loc de muncă pentru că au un copil sau vor avea un copil. În al patrulea rând, există diferența de pensii, care pune femeile în vârstă de peste 65 de ani în situația de a suferi de sărăcie. În timpul vieții, s-au confruntat cu diferența de salariu, diferența de carieră, astfel încât nu dispun de securitate socială pentru pensia lor. Toată viața unei femei este făcută din discriminare - în educație, în locurile de muncă, în îngrijirea copiilor, îngrijirea persoanelor în vârstă și asta determină sărăcia femeilor”, a adăugat aceasta
Ea remarcă în raport o „feminizare a sărăciei” și influența stereotipurilor, dar și ce ar trebui să facă UE și statele membre pentru combaterea sărăciei femeilor.
”Tradiția spune că bărbații au un rol economic și femeile unul social. Economia înseamnă locul de muncă, iar socialul înseamnă familia. Cerem o abordare legislativă pentru concediul parental care să ofere oportunități egale bărbaților și femeilor de a fi alături de copiii lor, dar, în același timp, și de a munci. Am văzut în țările scandinave că egalitatea între bărbați și femei este posibilă. Altfel, lupta împotriva sărăciei femeilor este imposibilă.
Cred că în primul rând trebuie să știm exact ce reprezintă sărăcia femeilor în Europa. Avem nevoie de mai multe statistici și indicatori. Avem nevoie de un sistem de combatere a sărăciei în rândul copiilor, care să includă accesul la sănătate, educație, cultură și o alimentație adecvată. Apoi, avem nevoie de o abordare de gen a „garanției pentru tineri” pentru prevenirea sărăciei femeilor. În sfârșit, trebuie să luptăm pentru concediul parental (matern și patern) pentru a evita ca femeile să fie discriminate în creșterea copiilor”, a încheiat Maria Arena.