Gabriela Vrânceanu-Firea, care va împlini 44 de ani la 13 iulie, este noul primar al Bucureştiului, şi prima femeie din istoria Capitalei care deţine această funcţie.
Pentru o țară care se află pe locul 77 din 145 de state, într-un top al inegalității între sexe, ar putea fi o veste bună.
Potrivit unui nou studiua realizat de World Economic Forum, decalajele între bărbați și femei vor dispărea definitiv abia după 118 ani.
Studiul internațional a luat în calcul participarea economică și oportunitatea, realizările educaționale, speranța de viață și puterea politică.
Potrivit Indexului Egalității de Gen realizat de Institutul European pentru Egalitate de Gen (EIGE), România este pe ultimul loc la nivelul Uniunii Europene cu privire la egalitatea între femei și bărbați. Cu un index de 33,7 (din totalul de 100), România se află la o distanță considerabilă de media UE-28 (52,9).
România are doar 11,5% femei în Parlament, nu a avut niciodată o femeie președinte, ci doar o candidată care a stârnit mirarea electoratului (poate și pentru că venea din SUA), și se luptă cu prejudecăți și stereotipuri de gen, precum acelea că rolul femeii este să stea acasă, la cratiță și lângă copii, căci există un cap al familiei, iar acela este bărbatul.
Alegerile locale au lăsat cale deschisă și pentru câteva femei care au cutezat și unele au și avut succes, să candideze pentru postul de primar. Inclusiv o pată de culoare, reprezentată de o franțuzoaică.
Dar decalajul dintre sexe este încă mare, iar româncele au nevoie de mai multă încredere în puterile proprii pentru a acoperi acest decalaj. Încurajator este faptul că la unele capitole femeile au reușit să egaleze sau chiar să depășească bărbații, cum ar fi educația sau chiar mediul de afaceri. În politică sunt minoritare, însă.
Campania electorală a demonstrat, o dată în plus, că femeile au mai mult de luptat pentru a înlătura bariere, inclusiv cu acele clișee sexiste din comentariile celor care nu le agreează prezența în spațiul public.