SUA nu i-au dat viza lui Lavrov pentru participarea la adunarea ONU

03 Sep 2022
SUA nu i-au dat viza lui Lavrov pentru participarea la adunarea ONU

Rusia a cerut 56 de vize din partea Statelor Unite pentru a permite ministrului rus de externe Serghei Lavrov și delegației sale să călătorească la New York pentru reuniunea anuală a liderilor mondiali la Organizația Națiunilor Unite în această lună, dar nu a primit niciuna, scrie Reuters.

Într-o scrisoare adresată secretarului general al ONU Antonio Guterres ambasadorul Rusiei la ONU, Vassily Nebenzia, a spus că acest lucru este „alarmant”, deoarece în ultimele luni Washington „a refuzat în mod constant să acorde vize de intrare” unui număr de delegați ruși pentru alte evenimente ONU.

„Prelucrăm sute de vize în fiecare an pentru delegații Federației Ruse la evenimentele ONU”, a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, adăugând că cererile trebuie depuse cât mai curând posibil pentru a asigura procesarea la timp.

„Acest lucru este deosebit de important din cauza acțiunilor nejustificate ale Rusiei împotriva ambasadei noastre din Rusia, inclusiv rezilierea forțată a personalului local și național din țări terțe, care ne-au limitat sever personalul și, prin urmare, capacitatea noastră de a procesa vizele”, a spus purtătorul de cuvânt.

Statele Unite își iau în serios obligațiile ca țară gazdă a ONU, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, adăugând că înregistrările vizelor sunt confidențiale în conformitate cu legislația SUA, așa că nu poate comenta cazuri individuale.

Conform „acordului de sediu” al ONU din 1947, Statelor Unite li se cere, în general, să permită accesul diplomaților străini la Națiunile Unite. Dar Washingtonul spune că poate refuza vizele din motive de „securitate, terorism și politică externă”.

Nebenzia a spus că cererile necesare au fost depuse la Ambasada SUA la Moscova.

Cele 56 de vize solicitate de Moscova includ o echipă avansată de diplomați care să se pregătească pentru sosirea lui Lavrov și a delegației sale pentru reuniunea la nivel înalt a Adunării Generale a ONU de la New York, care începe pe 20 septembrie.

Nebenzia a adăugat că nicio viză americană nu a fost acordată încă jurnaliştilor care îl însoţesc pe Lavrov şi echipajului de zbor.

El i-a cerut lui Guterres să „sublinieze încă o dată autorităților Statelor Unite că trebuie să elibereze prompt vizele solicitate pentru toți delegații ruși și persoanele însoțitoare, inclusiv jurnaliștii ruși”.

Guterres și alți înalți oficiali ONU sunt în contact strâns cu Statele Unite și Rusia în legătură cu vizele, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Eri Kaneko.

„Ne angajăm în mod proactiv cu Misiunea SUA în ceea ce privește vizele... și menținem legătura cu Misiunea în cazuri specifice care ne sunt aduse la cunoștință. Facem acest lucru în acest caz”, a spus Kaneko.

Statele Unite au restricționat de mult timp diplomații ruși la ONU și delegațiile ruse în vizită să călătorească la mai mult de 40 km de New York fără aprobarea prealabilă a Washingtonului.

În februarie, Washingtonul a impus sancțiuni împotriva lui Lavrov, acuzându-l că este „direct responsabil pentru continuarea invaziei neprovocate și ilegale a Ucrainei de către Rusia”. Sancțiunile îngheață orice bunuri pe care Lavrov le poate avea în Statele Unite și, în general, interzic americanilor să aibă de-a face cu el.

Nebenzia a citat unele probleme recente legate de vize în scrisoarea sa către Guterres, spunând că ministrul rus al Afacerilor Interne, Vladimir Kolokoltsev, nu a putut să călătorească la New York pentru un summit al șefilor de poliție al ONU săptămâna aceasta.

El a spus că reprezentanții agențiilor ruse de aplicare a legii nu au putut participa săptămâna aceasta la un eveniment ONU privind combaterea utilizării tehnologiilor informației și comunicațiilor în scopuri criminale.

Alte stiri din Externe

Ultima oră