Studiu: Virusul, transmis și la o distanță de opt metri la abatorul german Tönnies

24 Iul 2020 | scris de A.V.
Studiu: Virusul, transmis și la o distanță de opt metri la abatorul german Tönnies

Cum de s-au putut infecta atâţia oameni cu SARS-CoV-2 la abatorul Tönnies? O echipă de cercetători a ajuns la concluzia că un așa-numit "superspreader", un prim contaminat extrem de contagios, ar fi transmis virusul, scrie Deutsche Welle.

Peste 2100 de persoane, între care mulţi români, s-au contaminat la abatorul Tönnies din Rheda-Wiedenbrück, cel mai mare focar de coronavirus de până acum din Germania.

Rezultatele unui studiu realizat de Institutul pentru cercetări epidemiologice Helmholtz-Zentrum für Infektionsforschung (HZI), Clinica Universitară Hamburg-Eppendorf şi Institutul Leibniz pentru Virusologie Experimentală, dezvăluie aspecte noi ale modului în care se răspândeşte SARS-CoV-2. 

Potrivit studiului, un singur angajat de la Tönnies, respectiv de la secţia de tranşare a cărnii de vacă, ar fi provocat, în mai, focarul de coronavirus.

Este ceea ce epidemiologii numesc un "superspreader". Cercetătorii mai cred că acest muncitor a transmis virusul celorlalţi angajaţi pe o rază de peste opt metri.

Condiţiile de la locul de muncă al angajaţilor contaminaţi la Tönnies joacă un rol esenţial, după cum relevă şi studiul amintit. Principalul focar de răspândire a virusului s-a aflat într-o zonă în care aerul este răcit la 10 grade şi vânturat totodată, explică Prof. Adam Grundhoff de la Institutul HZI din Braunschweig. Aer proaspăt se află în aceste secţii de tranşare a cărnii foarte puţin în circulaţie. În plus, muncitorii depun un efort fizic considerabil. "În aceste condiţii, o distanţă între lucrători de 1,5 până la 3 metri nu este, după cum se vede, de ajuns pentru a se evita răspândirea virusului", subliniază Grundhoff.

Articolul integral, AICI.

Alte stiri din Externe

Ultima oră