Cazul abatorului Tonnies din Germania, unde sute de români s-au infectat cu coronavirus și au acuzat condițiile proaste de muncă și de cazare, este tratat pe larg în presa din Germania. Der Spiegel prezintă subiectul pe prima pagină, sub titlul ”Locul crimei Tonnies” și subtitlu ”Cum afacerea brutală cu carne ieftină ajunge să pună oameni în pericol”.
La 25 iunie, Ministerul Afacerilor Externe informa că 996 de muncitori români care lucrează la abatorul de porci al firmei Tonnies din localitatea Rheda-Wiedenbrück (Germania) sunt infectați cu coronavirus.
Din cauza focarului de coronavirus izbucnit la acest abator, la care lucrează sute de români, în întreaga regiune a fost impus o nouă carantină. În abatorul german lucrează în total 3969 de români.
Un fost angajat român al abatorului din Germania unde este un focar de COVID-19 dezvăluie modul în care erau tratați muncitorii.
Într-un abator german, devenit unul dintre cele mai mari focare de coronavirus din Europa, lucrează aproape 4.000 de români.
Un fost angajat român al abatorului german Tönnies susține că muncitorii erau obligaţi să păstreze tăcerea despre stilul de muncă inuman la controalele din afara firmei. De asemenea, orele de muncă suplimentare nu erau plătite, deşi ajungea să lucreze şi 12 ore pe zi.
„Erau oameni care plângeau noaptea în somn. Efectiv, li se umflau mâinile aşa de tare de la febra musculară, încât plângeau noaptea. Spuneau 'nu mai pot! Îmi vine să imi iau câmpii, să plec în România. Nu mai rezist!'. Spaţiu foarte mic, număr mare de lucrători. Băgau şi câte 14 persoane”, povesteşte acesta.
Primarul orașului Verl, unde se află abatorul, recunoaște că este întrebat de localnici de ce est-europenii nu se află toți în carantină.
„Românii, bulgarii, polonezii, ungurii, care lucrează în cu totul alte branşe, nu în industria de procesare a cărnii, locuiesc la grămadă, în spaţii foarte mici”, a precizat primarul.